Foto: HOLLYWOOD PICTURES
Martin (John Cusack) är yrkesmördare. Han får morduppdrag per telefon och sköter dem professionellt.
TV

Grosse Pointe blank

En annorlunda blandning av thriller och en slags svart komedi.

Tio år efter skolslutet. Vad blev det av alla? Någon blev mäklare, någon jobbar på bank, någon gör radio. En är yrkesmördare.

Va? Jo, han får morduppdrag på telefon och sköter dem professionellt. Nu kommer Martin ( John Cusack) tillbaka till småstaden Grosse Pointe och möter gamla vänner, främst kärleken Minnie Driver som han bara övergav utan förklaring.

Visst är det en originell idé, och kanske kan man grubbla på hur de som försörjer sig på mord har det privat. Vad de säger till sin psykiater och hur rädd han ( Alan Arkin) är. Men vart ska historien ta vägen?

Den här filmen har sådan där humor som vill kallas svart. Men den rör sig i en gråzon, där alla möjliga färger smetas ihop.

Här finns det absurda i John Cusacks hemkomst och konkurrensen med kollegerna – några följer efter för att mörda honom. Men här finns också försök till en kärlekshistoria förankrad i verkligheten, där han och ex-flickvännen försöker hitta tillbaka till ungdomskärleken.

Då vet filmen inte riktigt vilket ben den ska stå på. Och komikern Dan Aykroyd är inte särskilt övertygande som konkurrerande mördare och initiativtagare till fackförening för lönnmördare.

Men bra skådespelare (systern Joan Cusack, Hank Azaria) och ett udda grepp gör det hela underhållande så länge det varar.

Kultfakta I: Då producenterna fick nobben av de två high schools som finns i staden Grosse Pointe, spelades skolscenerna in på John Marshall High School i Los Angeles.

Kultfakta II: John Cusack är även en av filmens fem manusförfattare. (1997)

TV 4

21.00

True crime – ögonblicket före tystnaden

Spännande thriller med och av Clint Eastwood. Han spelar en kriminalreporter med smak för både alkohol och kvinnor. Jobbet är han på väg att förlora. Men så en dag upptäcker han ett rättsfall. En svart man ( Isaiah Washington) på väg att bli avrättad kan kanske vara oskyldig?

Med Diane Venora, Lisa Gay Hamilton, Dennis Leary och James Woods. Bygger på en bestseller av Andrew Klavan. (True crime, 1999.)

Canal + Gul

20.00

Från himmel och helvete

Spännande amerikanskt drama om ungdomar som flummar runt i Asien. En av dem åker fast för knarkbrott och hotas nu av dödsstraff. Med Vince Vaughn, Joaquin Phoenix och Anne Heche. (Return to paradise, 1998)

TV 1000

12.00

The Rugrats movie

Underhållande tecknad film om Rugrats-bebisarna. Har skämt som även kan uppskattas av vuxna. (1998)

Canal + Gul

18.40