Foto: WARNER BROTHERS
Rusell Crowe som polis och Kim Basinger en ”femme fatale” bland korrumperade politiker och poliser, gangsters, lyxfnask och skandaljournalister.
TV

L.A. konfidentiellt

Solen skiner oftast i Los Angeles. Men i människornas själar råder mörker.

Folks begär efter pengar, makt och sex är drivkraften i den här lysande filmversionen av James Ellroys hårdkokta deckare. Korrumperade politiker och poliser, gangsters, lyxfnask och skandaljournalister – alla är de av ungefär samma skrot och korn, i en historia som utspelas på 1950-talet men där det finns uppenbara paralleller till vår tid.

Kevin Spacey, Russell Crowe och Guy Pearce spelar tre poliser som i högst varierande grad håller sig på rätt sida om lagen. Danny DeVito är journalisten som nosar upp skandalerna i undre världen (han fungerar också som filmens berättare), Kim Basinger är en femme fatale ingen av männen borde lita på.

Det gäller att hålla ögon och öron öppna, precis som i ”Chinatown” (1974) bör man vara ordentligt koncentrerad för att hänga med i den rätt snåriga intrigen.

Det är för övrigt inte den enda likheten med Roman Polanskis klassiker.

Kläderna, musiken, miljöerna, den knivskarpa dialogen, en suverän skådespelarensemble där alla fått skickligt utmejslade roller att spela – ”L.A. konfidentiellt” är en sådan där film där så gott som allting blivit rätt.

Min enda invändning är att den ibland är onödigt brutal.

Att se en film brukar ibland, i negativ mening, kallas för verklighetsflykt.

”L.A. konfidentiellt” är cynisk, spännande, förförisk, upphetsande. Att se den är några timmars härlig verklighetsflykt. Som att få färdas tillbaka till 1950-talets Los Angeles fast med vetskapen att man, till skillnad från några av dem filmen handlar om, garanterat klarar sig med livhanken i behåll.

Kultfakta: Izabella Scorupco lär ha erbjudits, men tackat nej, till rollen som senare gav Kim Basinger en birolls-Oscar. (L.A. confidential, 1997)

Kanal 5

21.00

Den sista föreställningen

Peter Bogdanovichs suveräna skildring om livet i en småstadshåla i Texas, med Jeff Bridges, Timothy Bottoms och Cybill Shepherd.

Filmen bygger på Larry McMurtrys roman och filmen fick åtta Oscarsnomineringar och vann i två klasser, manlig och kvinnlig biroll, Ben Johnson (1918–1996) och Cloris Leachman.

Regissören och Shepherd blev ihop under inspelningen. Sedan försökte han, förgäves, lansera henne i ett antal kalkonfilmer tills paret gick skilda vägar. (The Last picture show, 1971)

TV 1000

13.50

För hennes skull

Den första helsvenska talfilmen med ljudet inspelat på filmremsan.

Med tanke på att det är ett pionjärverk, är ljudet fullt acceptabelt, även om det svajar lite ibland.

Själva historien är dock ganska tunn. Ett ytligt och skämtsamt triangeldrama i teatermiljö med mycket schlagermusik av Jules Sylvain. Mycket kärlekstrassel och ett par som lever över sina ekonomiska tillgångar.

Filmen bygger på Gösta Ekmans (1890–1938) memoarbok ”Den tänkande August”. Det är för övrigt just Ekmans charm och utstrålning som till stor del räddar filmen.

I övriga stora roller återfinns Stina Berg, Håkan Westergren, Inga Tidblad och Albert Ranft.

Kultfakta: Parallellt gjordes filmen även med tysk dialog. Den hade premiär i Tyskland med titeln ”Mach’ mir die Welt zum Paradies”. (1930)

SVT 1

14.20

Dune

David Lynchs film (1984) var ett ambitiöst men misslyckat försök att förvandla Frank Herberts omfångsrika science fiction-roman om ökenplaneten Arrakis till rörliga bilder. Denna tv-serie i tre delar som visas i ett sträck. Med William Hurt. (2000)

Canal +

8.30