TV
Foto: MIRAMAX FILMS
Al Pacino spelar en medtagen morfar från arbetarklassens kvarter i 30-talets Philadelphia.

Genväg till himlen

En amerikansk motsvarighet till ”Cinema Paradiso”, fast inte alls lika bra.

Här handlar det om vänskapen mellan en 12-årig grabb ( Jerry Barone) och hans morfar ( Al Pacino) som är övertygad om att han snart ska dö på grund av hjärtproblem.

Historien utspelas under en enda dag, i ett arbetarklasskvarter i 1930-talets Philadelphia, under depressionen.

Det är varmt. Folk är fattiga och mår dåligt. En mans kvinna tar livet av sig. Enda glädjeämnet den här dagen är att det öppnar en ny biograf i området, La Paloma.

Och den lille grabben gör allt för att morfar ska genom honom tillräckligt med pengar till inträdesbiljetten.

En lågmäld historia vars största svaghet är att det inte är helt självklart att man tycker om den unge grabben; han är rätt irriterande självgod ibland.

Men Pacino är som vanligt bra, på ett ovanligt nedtonat sätt.

Mary Elizabeth Mastrantonio spelar grabbens mamma, Alec Baldwin (aldrig i bild) är honom som vuxen, det är hans berättarröst som är filmens ciceron. (Two bits, 1995)

SVT 1

22.00

Mifune

Den bästa dogmafilmen hittills.

En både tragikomisk och gripande historia om två människor ( Anders W Berthelsen, Iben Hjejle) som skäms över sitt förflutna. Utspelas på danska landsbygden och har ett mer ”normalt” bildspråk än de andra dogmafilmerna.

Iben Hjejle har sedan börjat en internationell karriär, med huvudrollen mot John Cusack i fjolårets ”High fidelity”. (1999)

TV1000 Cinema

21.00

August King – den långa resan

Ett gripande, men lite långsamt, drama som utspelas i 1800-talets USA.

Jason Patric (träbocken i ”Speed 2: Cruise control”) spelar en enstöring som hjälper en ung slav ( Thandie Newton, från ”Mission: Impossible 2”) som är på rymmen från traktens rikaste man.

Denne slavägare, spelad av Larry Drake från tv-serien ”Lagens änglar”, har sina alldeles speciella skäl till att vilja få tillbaka sin slav?

Det är vackert, gripande, välspelat. Särskilt från Thandie Newtons sida, hon har ju också spelat slav tidigare, i ”Jefferson i Paris”.

Till och med Jason Patric är bra, även om han nu spelar en rätt butter rollfigur, med samvetskval över hustruns död, samtidigt som han nu börjar hysa lite för varma känslor för den unga slavflickan. (The Journey of August King, 1995)

SVT 1

14.30

ARTIKELN HANDLAR OM