Foto: COLUMBIA PICTURES
Anthony Hopkins som den extremt känslohämmade butlern som förnekar alla sina egna känslor och är dresserad som en hund.
TV

Återstoden av dagen

Gripande och välspelat drama med Anthony Hopkins som känslohämmad butler.

Det gör att han inte ens funderar på att hans arbetsgivare, godsets adelsman, har fel politisk uppfattning. Och han vågar inte heller känna efter vad han egentligen tycker om husmor Emma Thompson, som han sakta fäster sig vid.

Utspelas på 1930-talet, men berättas i minnesglimtar från efter andra världskriget.

Båda huvudpersonerna är mycket bra, och Hugh Grant har en mindre roll som brorson till lorden. Underbar scen när Hopkins ska sexualupplysa honom.

Christopher Reeve spelar en amerikansk diplomat som gästar godset.

Om ett instängt liv i en instängd värld. Mycket engelsk, full av regn och te och en stor tystnad. Paret Merchant-Ivory har gjort flera sådana här kostymfilmer, men ”Återstoden av dagen” har en alldeles egen hetta under de tillknäppta kläderna. Med John Haycraft och Caroline Hunt (Remains of the day, 1994)

Kanal 5

21.00

Två män i en soffa

Dansk komedi om två män som är vänner och deras olika försök att hitta kärleken och den rätta.

Är inte så lätt för dom. Karen-Lise Mynster, som spelar Dorthe, är en av Danmarks mest intressanta skådespelare. Hon var med i tv-serien ”Matador”, och spelade titelrollen i Liv Ullmanns ”Sofie”. Hon var också med i Kjell Gredes ”Hip hip hurra!” och ”Miraklet i Valby”. Liksom i två färska danska succéer, ”Blinkande lyktor” och ”Italienska för nybörjare”. (To mand i en sofa, 1994)

SVT 1

23.20

Guncrazy

Drew Barrymore spelar en flicka som försöker få ordning på ett struligt liv, men blir kär i fel kille ( James LeGros). En vild jakt följer på deras brottsturné. En mörk thriller med kvaliteter.

Drews mamma Ildiko Jaid har en liten roll i ”Guncrazy” som kvinna med hund. Snart 26-åriga Drew Blythe Barrymore är barnbarn till John Barrymore, en av USA:s skådespelarlegender i början av 1900-talet, tillsammans med syskonen Ethel och Lionel.

Hon gjorde debut i en reklamfilm innan hon fyllt ett år, och sågs av halva världen som huvudpersonens lillayster i ”E.T” 1982. Under de tidiga tonåren hade hon problem med sprit och droger, men fick ordning på sig själv och sitt skådespeleri under mitten av 1990-talet.

Sedan dess har hon varit bra i filmer som ”För evigt – en askungesaga”, ”The Wedding singer” och första ”Scream” där hon skriker i den minnesvärda inledningen.

Hon är tillsammans med Tom Green, brutal komiker i amerikanska MTV,

Hennes gudfar är Steven Spielberg och själv är hon gudmor till Frances Bean, dotter till Courtney Love och Kurt Cobain. (1992)

ZTV

21.00

One true thing

Renée Zellweger spelar journalisten som besöker sjuka mamman Meryl Streep och disträe pappan William Hurt och lär sig nya saker om sig själv och sina föräldrar. Streep Oscarsnominerades. (1998)

Canal +

Gul

20.00