Foto: SONET FILM
Willeke van Ammelrooy som modern Antonia och Els Dottermans som dottern Danielle.
TV

Antonias värld

Dråpligt. Och vemodigt. Den här holländska filmen försöker få in alla mänskliga känslor – och lyckas ganska väl.

En gammal kvinna ser på sin dödsdag tillbaka på livet i lilla byn. I centrum står kvinnorna, som gör allt rätt i den här tillrättalagda historien om styrka i vardagen. Strax efter andra världskriget återvänder Antonia med en nästan vuxen dotter till sin födelseby. En vilt svärande och skrikande moder på dödsbädden är bara den första av ett antal färgstarka figurer.

Ibland komiska, ibland grymma. Och genom allt finns Willeke van Ammelrooys starka huvudperson, som går sina egna vägar. Där karlar mest är till besvär.

En viss distans, och absurd humor, gör att filmen blir underhållande, men den håller också åskådaren på avstånd när riktiga tragedier inträffar. Men kring födslar och död, övergrepp och stöd, har Marleen Gorris vävt en fängslande berättelse.

Hon gjorde sedan ”Mrs Dalloway” efter Virginia Woolfs roman. (Antonia, 1995)

SVT 2

21.15

Svenska hjältar

Svenska är dom. Lite osäkra, veliga, vacklande. Hjältar? Tja. På väg från något in i något annat, utan att riktigt veta vad eller vart. Daniel Bergman har vävt ihop Reidar Jönssons noveller till en trasmatta, en Ikea-version av Robert Altmans ”Short cuts”. Hyggligt folkhem istället för iskallt Los Angeles.

Dramatiken är mindre, gesterna små. Men här finns flera gripande öden och fina skådespelarprestationer, och Daniel Bergman berättar väl. Som i historien om kylan mellan makarna Lena Endre och Hans Klinga, eller den om värmen mellan tågpassagerarna Janne Carlsson och Anki Lidén som hittar på ett ovanligt arrangemang.

Filmdebuterande rocksångaren Stefan Sundström spelar son till veteranerna Keve Hjelm och Gunnel Lindblom. Det blir ett sevärt möte som klingar trovärdigt.

Filmen rör sig från södra Skåne till Kiruna. Björn Granaths bonde som är av den sort som tror att alla utlänningar förstår svenska om man bara talar långsamt. Det norrländska gamla paret som inte klarar av att visa kärleken till pojken Nicke Olund. Den gamle sjömannen Kent-Arne Dahlgren som inte vågar ta kontakt med sin tonårsdotter.

Pusselbit för pusselbit görs bilden klar med några minnesvärda människor. Lena Endre är än en gång fantastisk. ”Svenska hjältar” dröjer sig kvar som dimma i november. (1996)

TV 4

21.00

Kärleksnästet

Mycket rolig komedi, i Sverige känd som ”Ungkarlslyan”. Jack Lemmon spelar försäkringstjänstemannen som lånar ut sin lägenhet till cheferna så att de ska kunna prassla med älskarinnorna i lugn och ro. Ett bra sätt att göra karriär, tror han – tills han blir kär i chefens flickvän ( Shirley MacLaine). Femfaldig Oscarsvinnare, bland annat för bästa film. (The Apartment, 1960)

TV 4

23.35

Brudens far

Nyinspelning av 50-talskomedi. Då var det Spencer Tracy, nu Steve Martin, som blir nervös när hans lilla tös ska gifta sig. Han känner sig gammal och får en svår medelålderskris. (Father of the bride, 1991)

ZTV

21.00