Foto: 20TH CENTURY FOX.
”Independence day” är den sortens katastroffilm som följer många människoöden parallellt.
TV

Independence day

En underhållande science fiction med Bill Pullman som amerikansk president och Will Smith som kaxig stridspilot. Tillsammans slåss de mot invaderande rymdskepp.

Men det är många fler som tar upp kampen. ”Independence day” är den där sortens katastroffilm som följer många människoöden parallellt.

Här finns Jeff Goldblum med pappa Judd Hirsch i släptåg. Här finns familjen till piloten Will Smith och presidentens hustru som är ute på egna äventyr.

Randy Quaid spelar en pilot som bestämmer sig för att hjälpa till på sitt eget vis, vilket gör hans barn stolta. Bitvis påfrestande flaggviftande. Fast regissören är tysk. Roland Emmerich gjorde ”Moon 44” hemma i Tyskland, men i USA har det blivit storfilmer som ”Stargate”.

Efter den här kom ”Godzilla”, som blev en flopp med tanke på hur mycket pengar som satsades.

Förra året kom ”Patrioten” som Roland Emmerich regisserade. Även den en rejäl viftning med den amerikanska fanan. (1996)

TV 4

21.00

Mus i sitt eget hus

Två lätt misslyckade och sorgliga bröder flyttar in i gammalt hus där militant mus bor. En del slapstick-humor av ”Ensamma hemma”-sort, men det är mest synd om alla inblandade. De spelas av duktiga komiker som Nathan Lane och Lee Evans. Christopher Walken spelar skadedjursutrotare som provsmakar musbajs. Som om nån behöver se det. Nånsin. (Mouse hunt, 1997)

Kanal 5

18.05

Dantes Peak

Pierce Brosnan spelar vulkanexpert som varnar för utbrott. Ingen tror honom, fast det är sista gången han gör något rätt i filmen. Konstig ”expert”.

Action som följer katastroffilmens alla regler. Hunden överlever.

Linda Hamilton (Terminator) spelar den lilla stadens borgmästare, så det finns plats för en liten kärlekshistoria också.

Som så ofta i Hollywood kom det två liknande filmer ungefär samtidigt. Den här konkurrerade med Tommy Lee Jones i den något bättre ”Volcano”.

Ett annat år var det stora stenar i rymden som gällde. Då kom både ”Armageddon” och ”Deep impact”, plus en tv-film som heter ”Meteor”.

När det var 200 år sedan Columbus åkte fel och hamnade i Västindien kom det två storfilmer rom det. Och ett år kom två filmer med animerade kryp, både ”Ants” och ”Ett småkryps liv”.

Det senaste året har vi fått flera dåliga filmer om planeten Mars. (1997)

TV 3

21.00

Livet från den ljusa sidan

Jag gillar den här romantiska komedin med Jack Nicholson som psykiskt störd bästsäljarförfattare och Helen Hunt som tålmodig servitris. Båda värda sina Oscarsstatyetter. (As good as it gets, 1997)

TV 1000

Cinema

19.00