Foto: SVENSK FILMINDUSTRI
Manusförfattaren Weyler Hildebrand har försökt återskapa 1800-talet i vackra naturbilder och med dansscener, polkett och vals.
TV

Dunungen

Novell och pjäs av Selma Lagerlöf, som utspelas på 1840-talet på herresäten i Värmland där unga Dunungen hamnar i kärlekskval. Filmen sågades för att den inte tog tillvara Lagerlöfs ton, och även Adolf Jahr fick kritik för att han gjorde en bärande roll på fel sätt.

George Fant spelar son till borgmästaren i Filipstad, och när han blir kär i Anne-Marie ( Karin Nordgren), som är dotter till en bagare, blir det skandal.

Han hoppas i stället få hjälp med giftermål hos sin rike onkel Theodor (Adolf Jahr). Allt går dock inte enligt planerna. Det är flickan Anne-Marie som kallas Dunungen.

Weyler Hildebrand skrev manus och regisserade. Han har försökt återskapa 1800-talet i vackra naturbilder och med dansscener, polkett och vals.

Berättelsen gjordes som stumfilm 1919, regisserad av Ivar Hedqvist som då också fick mycket beröm för rollen som Theodor Fristedt. Legendariske Julius Jaenzon var fotograf vid båda filmversionerna.

Filmen utspelas i Värmland, men scenerna är filmade inomhus i Stockholm och vid Näs herresäte utanför Nyköping. (1941)

SVT 1

14.30

Jakten på Rosa Pantern

Peter Sellers som klumpige polisen Clouseau. Han som alltid frågar ”Do you have a rööööööm?”. Blake Edwards klippte ihop filmen efter Sellers död, så handlingen är tunn, närmast en ursäkt, för att visa Sellers ”greatest hits” och sådant som inte använts i tidigare filmer.

(Trail of the Pink Panther, 1982)

ZTV

21.00

Striptease

Stackars Demi Moore ska visa hur duktig hon är som dansös, med eller utan kläder. Och det är på tok för många och för långa dansscener som ska vara erotiska men är stendöda. Egentligen handlar historien om en arbetslös mamma som mister vårdnaden om sin dotter (spelad av Moores riktiga dotter Rumer Willis). Fadern är en missbrukande odugling, och hon kämpar för att få råd att rädda flickan. På strippklubben där hon tar jobb blir både den fulle kongressledamoten och några svensexeherrar tända på henne. Det leder till bråk, politikern hotas av utpressning och hjulen sätts i rörelse. Allt kunde blivit jättebra. Om de bara struntat i Demi Moore och strippandet. Det är tråkigt, och det strider mot filmens tanke om förödmjukande jobb. Dansen drar ner vad som kunde blivit en bra film. (1996)

Kanal 5

21.00

Griniga gamla gubbar

Radarparet Walter Matthau /Jack Lemmon gjorde tolv filmer tillsammans. I den här komedin är de grannar som hatar varandra. (Grumpy old men, 1993)

Canal +

20.55