TV
Foto: TERRAFILM
Marguerite Viby och Stig Järrel gör ett sista försök att rädda sitt äktenskap i ”Lyckan kommer”. En del av filmen spelades in i Gamla stan i Stockholm.

Lyckan kommer

Stig Järrel och Marguerite Viby som grälande makar med hög status. För att rädda äktenskapet går de med på ett vad som deras advokat föreslår.

De provar att bo fattigt och trångt i Gamla stan i Stockholm och satsa på hans liv som konstnär. Ska de klara sig på tusen kronor?

Men sedan blir det ytterligare förvecklingar med pengar som svindlas bort och tavlor som säljs under falskt namn.

Hjälten måste förklä sig för att rädda det hela.

Georg Funkquist spelar en redaktör på den lite fåniga tidningen Kärleksjournalen och Torsten Winge spelar en konsthandlare. Julia Caesar är slagkraftig som rysk storfurstinna.

En scen där Adolf Hitler nämndes klipptes bort. Filmen gjordes i början av andra världskriget.

Hasse Ekman har skrivit och regisserat och ”Lyckan kommer” är gjord med den komiska elegans och skenbara lätthet som Hans Ekman alltid satte på sina filmer. En del utomhusscener togs i Gamla stan på försommaren 1942.

Undertiteln på filmen är ”En saga för stora barn”. (1942)

SVT 1

14.30

Örnnästet

Thriller som utspelas under andra världskriget, med Clint Eastwood och Richard Burton på uppdrag bakom tyskarnas linjer. Komplicerad intrig, välgjord action efter Alistair MacLeans roman.

Skicklig filmspänning, bra skådespelare och en knepig deckarintrig håller intresset vid liv. Många av Alistair MacLeans romaner förvandlades till film. (Where eagles dare, 1968)

TCM

22.00

Wag the dog

Satir som gjordes innan Clintons förhållande med Vita huset-pryon. Här försöker en politiker dölja en liknande skandal med hjälp av rådgivaren Robert De Niro och filmproducenten Dustin Hoffman. (1997)

TV 1000

22.00

Billy Madison

En sololjetub pruttar efter några sekunder, och dumskallehumorn stannar på den nivån. Adam Sandler spelar korkad och slapp rik arvtagare som måste gå igenom alla klasser från lågstadiet för att få ärva.

Sandler har satsat envist i den här genren och har på senare år blivit en väl betald och framgångsrik filmstjärna i USA. Här har han inte riktigt lika många fans, men komedier som ”Happy Gilmore” har sina beundrare. Sandler spelar ofta korkad utom i sin bästa film ”The Wedding singer” där är han en festsångare på 80-talet som får snälla servitrisen Drew Barrymore som vän.

Han fick sitt genombrott i tv-serien ”Saturday night live”. (1995)

TV 3

21.00

Central do Brasil

Gripande brasilianskt drama om en pensionerad lärarinna som skriver brev åt analfabeter. Hon tvingas motvilligt hjälpa en nioårig pojke och de reser långt för att försöka hitta hans far. (1998)

TV 1000

Cinema

17.00

ARTIKELN HANDLAR OM