TV
Foto: WARNER BROS
Sarah Jessica Parker från tvserien ”Sex and the City” spelar den kvinnliga huvudrollen Jodie Tremmel.

Bakom stängda dörrar

Hugh Grant spelar läkare i New York som plötsligt hamnar i svårigheter och anklagas för brott när han blir nyfiken på försvunna kroppar och mystisk forskning. Det hemliga läkararbetet leds av Gene Hackmans rollfigur.

Hackman är en mångsidig skådespelare som ibland är bättre än filmerna han är med i.

Sarah Jessica Parker (Sex and the City) har den kvinnliga huvudrollen.

Efter genombrottet med ”Fyra bröllop och en begravning” bildade Hugh Grant och hans dåvarande flickvän Elizabeth Hurley ett produktionsbolag. De letade efter filmer att göra, och hon blev producent.

Filmerna han medverkade i var kanske inte de rätta, bortsett från charmiga ”Förnuft och känsla”. Förutom ”Bakom stängda dörrar” hade han också en stor roll i ”Nio månader”.

Det var dock inte förrän i ”Notting Hill”, en romantisk komedi besläktad med ”Fyra bröllop och en begravning”, som Hugh Grant åter kom till sin rätt.

Närmast får vi se honom i ”Bridget Jones dagbok”, som får premiär senare i år. Där spelar han en mer otrevlig typ. (Extreme measures, 1996)

SVT 1

23.20

The Crying game

Förrädiskt långsam historia som tar sin början på Irland.

En IRA-man ( Stephen Rea) är med om en kidnappning av en brittisk soldat ( Forest Whitaker). Händelsen lämnar en bitter eftersmak, och han beger sig till London för att jobba och komma från striden.

Där söker han upp soldatens älskade, som han sett fotografier på, och en vänskap växer fram.

Rea är mycket bra i huvudrollen, liksom Miranda Richardson som en annan IRA-medlem som letar upp honom i London för att tvinga fram nya uppdrag.

Det handlar om manligt och kvinnligt, om kärlek och lojalitet och om att allt inte behöver vara precis som det ser ut.

Neil Jordan regisserade och skrev manuset (som fick Oscar). Rea har varit med i de flesta av Jordans filmer, bland andra ”Michael Collins”, ”En vampyrs bekännelser” och ”Butcher boy”. (1992)

Kanal 5

21.00

Con air

Nicolas Cage är en hygglig man som har tillbringat många år i fängelse efter ett slagsmål. Han hamnar i samma fångtransport som USA:s farligaste brottslingar. Bland fångarna finns som skurkledare, en övertygande psykopat och en pedofil. Fångarna rymmer och John Cusack och Colm Meany leder jakten på dem. Påkostad final i Las Vegas. Med John Malkovich. (1997)

ZTV

21.00

Mitt liv i rosa

Unge gossen Ludovic vill ha klänningar och plysch och drömmer om att gifta sig med grannpojken. Börjar som fniss och huvudskakningar hos de anhöriga men blir snart allvar. (Ma vie en rose, 1997)

TV 1000

Cinema

21.00

ARTIKELN HANDLAR OM