TV

Brassed off

Ewan McGregor och Tara Fitzgerald möts i en engelsk gruvstad där arbetarna fortsätter att spela i blåsorkestern även när jobbet försvinner. Roligt, gripande och engagerat. Man gillar till och med mässingsblås efteråt.

I biroller finns skickliga brittiska skådespelare som Pete Postlethwaite, Jim Carter och Philip Jackson.

Orkestern spelar även musik som annars inte brukar spelas av blåsorkestrar. Regissören Mark Herman skrev till kompositören Jaquin Rodrigos änka och fick tillstånd att använda dennes pampiga marsch ”En Aranjuez Con Tu Amor” i filmen och göra ett nytt arrangemang. Rossinis ouvertyr till ”Wilhelm Tell” brukar inte heller spelas av mässingsblås.

Skådespelarna låtsas spela, men resten av bandet är det riktiga Grimethorpe Colliery Band, bildat av arbetare 1917. Musiken finns utgiven på cd, skivbolaget RCA/BMG. Herman har gjort fler bra filmer, som ”Little Voice” och fotbollspassionen ”Purely belter” om unga fans i Newcastle.

Alla hans filmer utspelas i norra England. (1996)

SVT 1

22.00

Office space

Mycket underhållande torr satir om helvetet på ett dataföretag. Uttråkad anställd får knäpp av hypnos och uppvaktar servitrisen Jennifer Ansiton. Av Mike Judge, upphovsman till ”Beavis & Butthead” med samma sorts elaka humor. (1999)

Canal +

17.45

Carpool

Trevlig komedi med David Paymer som stressad reklamman som ska skjutsa ungar till skolan. Han hamnar mitt i ett rån och dras in i hygglige klanten Tom Arnolds trassliga affärer. Tom Arnold blev känd när han var gift med Roseanne Barr.

(1996)

TV 4

20.00

I hennes majestäts hemliga tjänst

Handlingen är OK men George Lazenby är en så blek James Bond att filmen som helhet blir en av de tråkigare 007-rullarna.

Mycket skidåkning.

Diana Rigg har den kvinnliga huvudrollen som Tracy, och Telly Savalas spelar ärkefienden Blofeld den här gången.

Det finns ett gäng flickor från olika länder och den engelska spelas av Joanna Lumley, på senare år känd som törstiga Patsy i ”Helt hysteriskt”. George Lazenby fick chansen när Sean Connery ledsnade på rollen som James Bond, men det blev inte så bra och australiensaren Lazenby försvann in i B-filmsskuggorna.

Det gjordes faktiskt en Bondfilm redan 1954, för amerikansk TV. Bara 50 minuter lång, men ändå en filmatisering av Ian Flemings "Casino Royal". Kul, men inte bra. Barry Nelson har huvudrollen som Jimmy (!) Bond, och Peter Lorre spelar gangstern Le Chiffre som han ska knäcka vid spelborden.

Men den visas aldrig i tv. Finns dock på köpvideo. (On her majestys secrets service, 1969)

TV 3

21.00