Foto: SANDREWS
Helena Bergström som dansant tävlingsmänniska i Nutleys hittills mest allvarliga och mörkaste film.
TV

Sista dansen

Annorlunda än Colin Nutleys första långfilmer i Sverige. De fyra tidgare, ”Nionde kompaniet”, ”Black Jack”, ”Änglagård 1 & 2”, handlar alla om kollektiv. Om en stor grupp av människor, där flera historier flätas samman.

Här koncentreras handlingen på fyra personer. Det första paret är Helena Bergström och Reine Brynolfsson i ett barnlöst och kärlekslöst äktenskap. Deras vänner och rivaler är Ewa Fröling och Peter Andersson, nära sammankopplade genom ständig konkurrens i tävlingsdans. Filmen följer dem till danstävlingar i Norrköping och Blackpool, samt på semester till Barbados.

Den mest allvarliga och mörka av Nutleys filmer. Ett passionsdrama med många gräl. Och bifigurer som riskerar att stjäla uppmärksamheten, som Stellan Skarsgårds dansledare och Rikard Wolffs präst. Efter den här filmen har Colin Nutley gjort ”Sånt är livet” och ”Under solen”, samt ”Gossip” som hade premiär i julas. Hans nästa film blir ”Sprängaren”. (1994)

TV 4

21.00

Showtime

En av filmhistoriens märkligaste biografier.

Huvudpersonen Joe Gideon ( Roy Scheider i sitt livs roll) är en dansare, regissör och koreograf som jobbar på tok för mycket och som missbrukar cigaretter, alkohol, knark och kvinnor i en rasande takt.

Bob Fosse (1927–1987) gjorde filmen åtta år före sin egen död, kanske som ett slags uppgörelse med sig själv, uppenbarligen var det han såg i spegeln en genialisk skitstövel.

Precis som filmens Joe Gideon jobbade Fosse både på Broadway och åt Hollywood.

Hans djärva Broadway-uppsättningar räknas numera som både nyskapande och stilbildande. Det är hans dansnummer vi sett i ”Chicago” de senaste åren.

Bland hans mest uppmärksammande filmer finns förutom den här, ”Sweet Charity” (1969), ”Lenny” (1974), ”Star 80” (1983) och den största framgången, åttafaldiga Oscars-vinnaren ”Cabaret” (1972) med Liza Minelli. (All that jazz, 1979)

TV 3

3.55

Mellan djävulen och havet

Belgiskt drama om en sjöman ( Stephen Rea från ”Crying game”) och en tioårig flicka i Hongkong. En vemodig film om pengar och drömmar och ensamhet.

Gripande och rörande, regisserat av Marion Hänsel.

Stephen Rea föddes i Belfast, Nordirland, 1949. Han spelade mycket teater och gjorde en del tv under 1970-talet och fick sitt genombrott i ”Crying game”. Han har varit med i de flesta av Neil Jordans filmer, till exempel ”Michael Collins”.

Vi har också sett honom i rock-komedin ”Still crazy” med Helena Bergström, och i det fina romantiska dramat ”Slutet på historien” förra året. (Between the devil and the deep blue sea, 1995)

SVT 2

21.15

Thunderbolt och Lightfoot

Clint Eastwood och Jeff Bridges planerar ett smart rån i denna underhållande och spännande actionfilm. Regidebut för Michael Cimino som fick erbjudande av Eastwood efter att ha medförfattat ”Magnum Force”. (1974)

TV 4

23.40

Snyltgästen

Goldie Hawn spelar den bohemiska servitrisen som tar sig in i stele arkitekten Steve Martins liv. Och villa. Roliga förvecklingar, även om det går in i väntade banor mot slutet. Filmen regisserades av Frank Oz (The Housesitter, 1992)

ZTV

21.00

ARTIKELN HANDLAR OM