TV
Foto: SF
”Det ordnar sig alltid” sjunger Sigurd Wallén och Erik "Bullen" Berglund i en rörig intrig om tomtköp och nedgrävda ostar.

Lyckans gullgossar

”Det ordnar sig alltid” sjunger Erik ”Bullen” Berglund och Sigurd Wallén i komedin som utspelas dels 1912, dels 1932. Rörig intrig om tomtköp och nedgrävda ostar. Intressantast är miljöer och tidsbilder. I bakgrunden på tennisstadion kan man se Gustaf V och Karl Gerhard.

Olympiaden i Stockholm skymtar också förbi i bakgrunden i de tidiga scenerna.

”Det ordnar sig alltid, om man tar det som det kommer” är en evigt grön melodi som skrevs av Fred Winter till filmen, och han komponerade några andra schlager till ”Lyckans gullgossar”.

Den kvinnliga huvudrollen i kärlekshistorien spelas av Tutta Berntzen, som gifter sig och blir Tutta Rolf.

I biroller i ”Lyckans gullgossar” syns Thor Modéen och Sigge Fürst.

Erik Berglund (1887 – 1963) var med i många filmer och debuterade redan på stumfilmstiden 1913. Han gjorde mest komedier, men även mer allvarliga filmer som ”Rid i natt!”, ”En kvinnas ansikte” och ”Mans kvinna”. Han var också en känd matvän som skrev kokböcker och gav namn åt bland annat Bullens Pilsnerkorv. När tv-teatern bildades i slutet av 1950-talet ingick han i ensemblen. (1932)

SVT 1

14.40

Ryans dotter

Väldigt vacker och välgjord, men på tok för lång kärlekshistoria. David Lean har regisserat den tre och en halv timme långa berättelsen om den irländska flickan som gifter sig med en lärare men blir förälskad i en officer. David Lean gjorde några fler lyckade storfilmer, som ”Bron över floden Kwai”och ”Doiktor Zjuvago” (Ryans daughter, 1970)

TCM

23.55

Specialisten

Sharon Stone har hårda bröstvårtor. Sylvester Stallone har hårda nävar. Bovarna ser hårda ut och talar hårt. ”Specialisten” är action efter mallarna.

Klippdockan Sharon har många dyra klänningar och kameran följer kladdigt hennes kropp hela tiden. Klippdockan Sylvester har datorer och dyra maskiner, och kameran följer kladdigt hans spända muskler.

Handlingen? Hon vill hämnas på några som mördade hennes föräldrar. Hon hyr bombexperten, specialisten. Men intrigen är bara en ursäkt. Filmen går ut på att tala om varför det är rätt att avrätta en del människor. Varje mord byggs upp så att publiken ska tycka att rättvisa skipas.

Allt är tydligt. När Sylvester är ledsen regnar det. När Sylvester ska vara en gentleman på bussen slänger han busar genom rutan. När Sylvester älskar är det i duschen, för det ser bra ut i kameran. Hämnd och våld, ”Specialisten” bejakar folks mest primitiva sidor. Det är lika deprimerande som att se någon stå och elda upp pengar på torget.

Eric Roberts, storebror till Julia, är en himla dum skurk. (The Specialist, 1994)

Kanal 5

21.00

Den tunna röda linjen

Svävande drama av Terence Mallick efter James Jones roman. Skildrar amerikanarnas försök att inta ön Guadalcanal i striderna mot japanerna. Skådisarna verkar ibland lika vilsna som riktiga soldater. (The Thin red line, 1998)

Canal +

Gul

20.00