Foto: TERRAFILM
Barbro Hiort af Ornäs gestaltar socialarbetaren Kaj som här har en allvarlig diskussion med Mary en av de kvinnor som dragits med i den onda karusellen, spelad av Elsi Albiin.
TV

Kvinnor i fångenskap

Sann, Djärv, Realistisk.

Så står det på affischen till det här moraliserande dramat om ungdom på glid.

Filmen är en intressant tidsbild av ungdomsproblem på 40-talet, med en präst ( Gunnar Sjöberg) som försöker tala de kriminella till rätta. Både de elaka och de som bara dras med.

Två unga kvinnor står i centrum, den onda Viola ( Gunn Wållgren) och den snällare Mary ( Elsie Albiin) som dras med.

Den farlige unge mannen spelas av Erik Hampe Faustman.

Några scener från fängelse och skyddshem för ungdomar. Hjördis Petterson och Märta Arbin spelar fängslade mördare. Barbro Hiort af Ornäs är den hjälpsamma socialarbetaren och läraren Kaj Ekman. Henne har vi på senare år kunnat se som Stig-Helmers mamma i Lasse Åbergs filmer. Gunn Wållgren som spelar Viola är en av de stora i svensk film och teater. Hennes sista filmroll var i ”Fanny och Alexander” 1982. ”Kvinnor i fångenskap” spelades in vintern 1942 – 1943, och regisserades av Olof Molander. Manus skrevs av Sven Stolpe och Margit Palmær.

De här åren under andra världskriget kom fler allvarliga svenska spelfilmer som belyste problem i samhället, och människor som tidigare inte skildrats. (1943)

SVT 1

14.25

Happy Gilmore

Adam Sandler spelar en hetlevrad, och lite korkad, ishockeyspelare vars hårda skott passar bättre för golf. Han går en lång match mot elakingen Christopher McDonald. Ben Stiller dyker upp som hastigast.

Sandler spelar ofta den här sortens dumskallar. I ”The Waterboy” spelar han en mammabunden, och lite korkad, mobbad kille som blir jättebra fotbollstacklare när han blir arg. I videoaktuella ”Big daddy” är han en slapp, och lite korkad, ungkarl som blir ansvarsfull när han tvingas ta hand om en liten pojke. I ”Airheads” är han riktigt kul som den väldigt korkade hårdrocksmusikern, som är med om att ockupera en radiostation. (1996)

TV 3

21.00

Kärlek och skuggor

Filmversionen av Isabel Allendes roman, en kärlekshistoria som utspelas i Chile under Pinochet-diktaturen. Med Antonio Banderas och Jennifer Connelly. Banderas var först stjärna i sitt hemland Spanien, bland annat i filmer av Pedro Almodovar. Efter ”Desperado” och ”Zorro” blev han Hollywood-stjärna också, och har även regisserat. Hustrun Melanie Griffith spelade huvudrollen i hans ”Crazy in Alabama”. (Of love and shadows, 1994)

Kanal 5

2.55

Little voice

Mycket rolig och vemodig historia kring sjukligt blyg ung kvinna som bara lever ut när hon härmar stora sångerskor. ”Little Voice” bygger på en scenföreställning, och skrevs direkt för Jane Horrocks. Med Brenda Blethyn och Michael Caine (1998)

TV 1000

18.00