Foto: PARAMOUNT PICTURES
Woody Harrelson och Demi Moore spelar ett lyckligt gift par som får ett oemotståndligt förslag av en rik knös spelad av Robert Redford.
TV

Ett oanständigt förslag

En film som hänger upp hela sin tillvaro på ett par snackisfrågor:

Hur mycket skulle man offra för pengar?

Vad är till salu?

För gifta paret David och Diana Murphy ( Woody Harrelson, Demi Moore) handlar det om att miljonären John Cage ( Robert Redford) vill köpa en natt med Diana. För en miljon dollar. Erbjudandet blir extra frestande eftersom maken just förlorat alla deras pengar på spel i Las Vegas.

Men ”Ett oanständigt förslag” är mer intressant som idé än som film. Människorna blir aldrig särskilt intressanta eller spännande. Det blir mer en akademisk fråga än ett problem som åskådaren engagerar sig i.

Att det dessutom är en av filmhistoriens största sexsymboler som måste köpa sig kärlek, gör det bara mer rörigt, för att inte säga komiskt.

Regissören Adrian Lyne har gjort flera filmer med snygg yta men lite innehåll, som ”9 1/2 vecka” och ”Flashdance”. Hans bästa snackis-film är förstås ”Farlig förbindelse”, där Michael Douglas bedrar Anne Archer med Glenn Close och får en

kaninkokande galning på halsen.

Men så dramatisk blir aldrig ”Ett oanständigt förslag”.

Kultfakta I: Val Kilmer var ursprungligen påtänkt för Woody Harrelsons roll.

Kultfakta II: När Robert Redfords rollfigur berättar om ett möte med en attraktiv kvinna på tunnelbanan i New York, så är historien plankad så gott som rakt av från Orson Welles-klassikern ”En sensation”/”Citizen Kane” (1941). (Indecent proposal, 1993)

Kanal 5

21.00

Regnmakaren

Francis Ford Coppolas välgjorda filmversion av John Grishams bästsäljare, om små och stora advokater som försöker roffa åt sig så mycket pengar som möjligt av varandra och försäkringsbolagen.

En lysande ensemble: Matt Damon, Danny

DeVito, Claire Danes, Mickey Rourke, Jon Voight och Danny Glover. (The Rainmaker, 1997)

TV 1000 Cinema

1.00

Press-stop!

Amerikanskt drama om ett hektiskt dygn i New Yorks tidningsvärld.

Tidningen heter New York Sun och har stora likheter med tabloiderna (kvällstidningsformat) New York Post och Daily News. Där jobbar Henry Hackett ( Michael Keaton), en reporter på jakt efter ett scoop om två män, eventuellt felaktigt anklagade för mord.

Samtidigt är hans fru ( Marisa Tomei) på väg att föda parets första barn. Och han erbjuds ett annat jobb, på den lite ”finare” konkurrenten (en DN/New York Times-liknande tidning). Och han bråkar med sina chefer ( Glenn Close, Robert Duvall). Det blir, med andra ord, en ganska körig dag...

Här finns de vanliga överdrifterna när det gäller skildringen av journalistjobbet. Men filmens tempo är rappt och vissa repliker och samtal känns på pricken hämtade från verkligheten.

Och bara en sådan sak som att Keaton verkligen äter en klassisk journalistfrukost: en burk Coca Cola, alltså... (The Paper, 1994)

SVT 1

23.20

Får jag lov?

Ett japanskt drama som tog storslam vid landets egen Oscarsgala och blev en internationell framgång. En gift och stressad affärsman ( Koji Yakusho) finner ro först när han börjar besöka en dansskola. (Shall we dance?, 1996)

TV 1000

14.00