Foto: MIRAMAX FILMS
John Cusack spelar en dramatiker som har föga framgång som regissör och stöter på halvalkoliserade primadonnan Dianne Wiest.
TV

Kulregn över Broadway

En Woody Allen-komedi av allra högsta klass.

Fast här är inte Woody själv med, i det som då var hans hittills dyraste film.

Den utspelas i teatervärlden i 1920-talets New York.

David Shayne ( John Cusack, från ”I huvudet på John Malkovich” och ”High fidelity”) är en dramatiker som ska få regissera sin nya pjäs själv. Men inget går som han har tänkt sig. Producenten, en gangster ( Jack Warden), kräver att hans älskarinna ( Jennifer Tilly), en totalt talanglös skådis, ska ha en stor roll. Det leder till skarpa protester från föreställningens primadonna ( Dianne Wiest), som dessutom har problem med spriten, samtidigt som hon stöter på författaren/regissören.

Men det som verkligen gör att det kör ihop sig bakom kulisserna, är att gangsterchefens älskarinna ständigt har en livvakt ( Chazz Palminteri) hack i häl. Han inte bara vakar över hennes säkerhet med sina hökögon, han har dessutom massor av idéer om hur pjäsen både bör skrivas om och hur den bör spelas.

Övriga inblandade blir allt mer frustrerade. För samtidigt som de är både rädda för honom och föraktfulla inför hans uppenbara brister på kunskaper om teatern, kan de inte låta bli att bli lite imponerade över att hans förslag ofta faktiskt är väldigt bra?

En vansinnigt rolig komedi, med lite allvar i botten, om livet på en teater. (Bullets over Broadway, 1994)

SVT 1

21.00

The Talented mr Ripley

Mycket välgjord filmversion av Patricia Highsmiths deckare om Tom Ripley ( Matt Damon). En bedragare, mördare och expert på att lura och imitera folk.

Filmen utspelas bland rika människor i Italien, är sanslöst vacker och välspelad, har oväntade turer i intrigen och en suverän ensemble, med Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, och Philip Seymour Hoffman. (1999)

TV 1000

17.40

Wild wild west

Ett påkostat vilda västernspektakel med Will Smith och Kevin Kline som två agenter som ska frita USA:s president, kidnappad av ett galet geni ( Kenneth Branagh). Häftiga effekter, men också en tunn historia och stundtals groteskt överspel. Med Salma Hayek i kvinnliga huvudrollen och svenskan Sofia Eng i en mycket liten biroll. (1999)

Canal + Gul

17.45

De färdas om natten

Spännande drama om två bröder ( Humphrey Bogart, George Raft) och långtradarchaufförer, med kärlekstrassel, skumma chefer och affärer, till och med mord. (They drive by night, 1940)

SVT 1

22.55