Foto: WARNER BROS
Två berusade rasister våldtar en liten svart amerikansk flicka. Ett familjedrama med Samuel L Jackson som hämdlysten far.
TV

Juryn – A Time to kill

Filmversionen av succéförfattaren John Grishams första (och till viss del självbiografiska) bok, rullar på som på räls i knappt två och en halv timmar.

Det är på gott och ont.

På gott, för att det är ett professionellt hantverk av högsta Hollywoodklass.

På ont, därför att historien kan kännas rätt förutsägbar även för dem som inte har läst förlagan.

Alltihop utspelas i en småstadshåla i amerikanska Södern. Två fulla rasister våldtar en liten svart flicka. De arresteras, men på väg in i domstolen blir de nedskjutna av flickans far ( Samuel L Jackson). Unge advokaten Jake Brigance ( Matthew McConaughey) får uppdraget att försvara pappan och försöka rädda honom från dödsstraff...

Joel Schumacher (två Batman-filmer, ”Falling down”, Grisham-filmatiseringen ”Klienten”) är en driven regissör som effektivt skildrar den förgiftade stämningen mellan svarta och vita (Ku Klux Klan-möten, rasistiska attentat etcetera) som präglar den lilla staden när den kontroversiella rättegången startar.

Fast i ärlighetens namn doftar det nog mer 1960-tal än den nutid då filmen utspelas.

Då nya stjärnan McConaughey övertygar i huvudrollen (som John Grishams alter ego?), ”Pulp fiction”-stjärnan Jackson är som vanligt lysande och Kevin Spacey en tuff åklagare, medan Sandra Bullock hänger lite i luften i en slags stor biroll, som en ung juriststudent som både hjälper advokaten och stöter på honom.

Trots att filmen är mycket trogen mot boken, har naturligtvis mycket skalats bort. Kvar blir ytan, vilket placerar Grishams tankar om rättvisa rätt långt till höger. För OK, han är mot rasism. Men är han verkligen för att folk ska ta lagen i egna händer? (A Time to kill, 1996)

TV 4

21.00

Mannen med järnmasken

Påkostat äventyrsspektakel med Leonardo DiCaprio som kung och John Malkovich, Gérard Depardieu, Jeremy Irons och Gabriel Byrne som de tre musketörerna och D’Artagnan. En bra och klassisk historia med stridsscener, som blir mer parodiska än spännande. (The Man in the iron mask, 1998)

TV 3

21.00

Jawbreaker

En förutsägbar blandning av komedi, drama och thriller, i amerikansk high school-miljö. Med Rose McGowan, känd från första ”Scream”-filmen och som Marilyn Mansons flickvän i flera år, de gjorde nyligen slut. Hon spelar en av filmens tre ”coola” high school-tjejer som av misstag dödar en skolkamrat.

Filmtiteln syftar på ett ovanligt stort sorts tuggummi, som fyller hela munnen, och som i filmen blir ett mordvapen. (1999)

TV 1000

20.00

Blue juice

Brittiskt drama om några människor på väg mot 30-strecket. Handlar om vindsurfing och krav på giftermål. Bra skådisar, bland andra Catherine Zeta-Jones och Ewan McGregor i tidiga roller. (1995)

Kanal 5

0.50

ARTIKELN HANDLAR OM