Foto: AP
Marianne Jean-Baptiste spelar den välutbildade Hortense från den brittiska arbetarklassen och hon blir minst sagt förvånad vid sitt, i vuxen ålder, första möte med sin mor.
TV

Hemligheter och lögner

Brittiska regissören Mike Leighs bästa film, som innehåller ett par mycket starka kvinnoporträtt.

I centrum står den unga, vackra, välutbildade svarta kvinnan Hortense ( Marianne Jean-Baptiste) som när hennes föräldrar dör, får veta att hon var adopterad. I jakten på sitt förflutna upptäcker hon att mamman Cynthia, en fabriksarbeterska ( Brenda Blethyn) är – vit.

Chocken är lika stor för dem båda. Cynthia tog aldrig ens reda på hur barnet hon fick såg ut och har haft skuldkänslor för det hela sitt liv.

Första mötet mellan mor och dotter, en tio minuter lång scen i en enda tagning på ett kafé, är så stark, så omtumlande, att det snyftades i biosalongerna som det inte hade gjorts sedan ”Ömhetsbevis” visades.

(De båda skådespelerskorna hade aldrig träffat varandra, innan de gjorde den scenen tillsammans.)

Sedan växer en vänskap fram mellan kvinnorna. De blir mer väninnor än mor/dotter. När båda ska på familjemiddag hos Cynthias släkt, avslöjas de hemligheter & lögner som även de andra familjemedlemmarna bär på...

Regissören Mike Leigh låter alltid skådespelarna improvisera fram replikerna inom intrigens givna ramar. Som Colin Nutley, ungefär. Det har sina för- och nackdelar. Skådespelarna får glänsa, och gör det, men det innebär också att scenerna blir för långa, kanske också för många. Enda invändningen mot filmen är att den borde ha kortats något.

Men annars kan nog ingen som Mike Leigh skildra brittisk arbetarklass med sådan träffsäkerhet, värme och humor, och få oss att skratta med – inte åt – människor som stundtals lever ett rätt torftigt liv.

Filmen vann tre priser vid Cannesfestivalen, bland annat Guldpalmen för bästa film och pris för bästa skådespelerska (Brenda Blethyn). Den fick också fem Oscarsnomineringar, dock utan att vinna någon Oscar. (Secrets & lies, 1996)

SVT 1

21.30

Bogus

En stundtals charmig barn- och familjefilm, om en föräldralös grabb, spelad av ”Sjätte sinnet”-stjärnan Haley Joel Osment. Han har hunnit bli tolv år nu. När den här filmen gjordes var han åtta och, faktiskt, rätt känd åtminstone i branschen. Två år tidigare hade han ju spelat Forrest Gump som barn, i filmen som gav Tom Hanks en Oscar för samma roll som vuxen.

Här spelar han sjuårige Albert, som bor i Las Vegas och mest umgås med folk i nöjesbranschen, då hans mamma ( Nancy Travis) jobbar på en cirkus.

När hon plötsligt dör i en bilolycka, hamnar han hos en excentrisk faster ( Whoopi Goldberg) i en helt annan miljö, i New Jersey.

De båda har svårt att komma överens, räddningen för Albert blir kontakten med sin låtsasvän Bogus ( Gérard Depardieu), en figur som med jämna mellanrum hoppar ut ur en målarbok? (1996)

SVT 1

14.10

Elizabeth

Brittiskt drama om drottning Elizabeth ( Cate Blanchett), som fick makten i England 1558, blott 25 år gammal, och som sedan regerade i 45 år och förvandlade landet till en stormakt. Konflikter mellan protestanter och katoliker, mordhot från fransmännen, spanjorerna och påven, gör att Elizabeth sluter sig inom sitt skal mot omvärlden.

Kultfakta I: Regissören Shekhar Kapur spelar en liten men viktig roll i Carina Rydbergs succébok ”Den högsta kasten”.

Kultfakta II: Före detta fotbollsproffset Eric Cantona imponerar i biroll. (1998)

TV 1000 Cinema

19.00

10 orsaker att hata dig

En ovanligt smart, charmig och rolig amerikansk ungdomsfilm i skolmiljö. Heath Ledger fick sitt genombrott som den hemlighetsfulle killen som erövrar en ”plugghästs” ( Julia Stiles) hjärta. (10 things I hate about you, 1999)

TV 1000

14.00