Foto: Joakim Strömholm
Det är svårt att inte tycka om den här filmen med Thomas Hanzon och Camilla Lundén i huvudrollerna, skriver Aftonbladets recensent Jan-Olov Andersson.
TV

Älskar, älskar inte

Ett gripande svenskt kärleksdrama, som också är det bästa Thomas Hanzon har gjort framför kameran.

Han spelar Patrik, tuff och levnadsglad Viggenpilot, som lever i ett lyckligt förhållande med Mia ( Camilla Lundén), servitris med ambitioner att bli sångerska.

Hans jobb gör att rädslan för att något ska hända ständigt finns där.

Men när olyckan är framme, sker det på ett helt annat sätt?

Patrik bryter nacken och blir rullstolsbunden för livet.

När detta faktum går upp för honom, tappar han livslusten totalt. Han gör slut med Mia, han tycker inte längre att livet har någon mening.

Det är nu upp till omgivningen att försöka övertyga honom om motsatsen.

Det är inte svårt att tycka om den här filmen.

Den har charm, romantik, fart, bra skådespelare även i birollerna, som Mats Långbacka, Peter Andersson, Suzanne Reuter och Polki Nordström.

Men framför allt har den Thomas Hanzon, vars ansikte speglar hela känsloregistret från oförståelse till avståndstagande och förtvivlan.

En mycket stark rollprestation!

Inför inspelningen tränade Hanzon med Lars ”Lövis” Löfström, som jobbar med rehabilitering på Frösunda Center utanför Stockholm.

Löfström har varit rullstolsbunden sedan han var fem år.

– Att lära sig åka rullstol, det är bara att nöta på. Men den mentala biten, hur man förändras som människa, den hade jag aldrig klarat av utan ”Lövis”, sa Thomas Hanzon i samband med inspelningen.

Kultfakta: Filmens regissör Mikael Hylin var även mannen som styrde upp dramatiken i ”Expedition: Robinson” de två första säsongerna. (1995)

SVT 1

23.20

Jerry Maguire

Tom Cruise i en av sina allra bästa roller.

Han spelar Jerry Maguire, en sportagent som börjar ifrågasätta sitt sätt att jobba. Är pengar verkligen allt här i livet?

Han öppnar eget och bara två människor följer med honom. En sekreterare ( Renée Zellweger) på firman, ensamstående mamma, som uppskattar hans moral. Och en klient ( Cuba Gooding jr – Oscarsvinnare för bästa biroll), en talangfull spelare i amerikansk fotboll som ser något i Jerry Maguire, trots att han inte uppskattar de reklamjobb som agenten hittills har fixat åt honom.

På många sätt är filmen förutsägbar. Som att det tänder till mellan agenten och sekreteraren. Eller att idrottsstjärnan, som ständigt uttalar det nu bevingade uttrycket ”show me the money”, så småningom får riktig fart på karriären.

Men det är samtidigt skildrat med ovanligt mycket humor, värme och trovärdighet.

Regissören Cameron Crowe är aktuell på biograferna med självbiografiska rockfilmen ”Almost famous”, fyrfaldigt Oscarsnominerad.

Kultfakta: Titelrollen skrevs ursprungligen för Tom Hanks. (1996)

ZTV

21.00

Jeanne d’Arc

Påkostad tv-serie i två avsnitt, som är aningen bättre än Luc Bessons pompösa film. Med Shirley MacLaine, Peter O’Toole, Jacqueline Bisset, Powers Boothe och 18-åriga Leelee Sobieski, som är ett fynd i titelrollen. Jeanne d’Arc (1412–1431) är ett franskt nationalhelgon. Redan som ung tonåring hörde hon röster som vägledde henne på olika sätt. Några år senare deltog hon i ett framgångsrikt krigståg och befriade staden Orléans. Hennes familj adlades, men när hon togs till fånga av engelsmännen anklagades hon för häxeri och brändes på bål. Hennes liv har skildrats i många böcker, operor och filmer och bland dem som har spelat henne finns Ingrid Bergman (1915–1982), i en film från 1948. (Joan of Arc, 1999)

TV 1000

12.00

En skön historia

Oscarsbelönad komedi om en societetsflickas längtan efter kärlek. Kvicka repliker och suveränt skådespeleri av trion Cary Grant (1904–1986), James Stewart (1908–1997) och Katharine Hepburn. (The Philadelphia story, 1940)

TCM

22.00

ARTIKELN HANDLAR OM