Foto: SONET
Colin Firth som Paul, populär lärare och fotbollsgalen, i mängden av upprymda fotbollsfans vilkas liv inte räknas i år utan i fotbollssäsonger...
TV

Fever pitch – en i laget

Fotboll och kärlek.

För många män finns det inget viktigare. Och när det är ödesmatch på gång, får många flickvänner och hustrur räkna med att spela en undanskymd roll. Då är det bara fotboll som gäller.

Huvudpersonen i ”Fever pitch – en i laget”, populäre läraren Paul ( Colin Firth), lever så hela tiden. Hans liv kretsar kring favoritlaget Arsenals matcher. Han räknar inte år, utan fotbollssäsonger.

Det är inte mycket mer än titeln som är kvar från Nick Hornbys självbiografiska bok.

Ett smart drag, de som känner igen sig i boken är nog främst fotbollsälskande män.

Filmen är bredare, mer en romantisk komedi.

Paul blir, lite av en slump, kanske för att hon bara finns där i närheten, ihop med kollegan Sarah ( Ruth Gemmell).

Kärleken sätts på hårda prov när hon ofta får finna sig i att hamna i andra hand när Arsenal har viktiga matcher. Inte minst för att handlingen utspelas säsongen 1988–89, när laget slåss i toppen av ligan.

För lite fotboll, kommer kanske Hornbyfansen att tycka.

Men här finns gripande scener som skildrar hur Paul i barndomen upptäcker och blir förälskad i sporten.

Här finns dråpliga scener när han försöker lära sina elever offside-fällor. Colin Firth, känd som mr Darcy i tv-serien ”Stolthet och fördom” och från ”Den engelske patienten”, har perfekt avvägd charmig-slarver-utstrålning för rollen.

Ruth Gemmell är också bra som Sarah, kvinnan som genom sin kärlek till Paul tvingas inse att det faktiskt finns karlar som aldrig vill bli riktigt vuxna. Trots att de närmar sig medelåldern, trots att de ska bli pappor.

Framför allt är det en rolig film. Nick Hornbys sinne för kul situationer och kvicka repliker, ofta på Pauls bekostnad, genomsyrar hela filmen. (Fever pitch, 1997)

SVT 1

22.00

Leva och låta dö

Roger Moores första film som agent 007, James Bond. Han kämpar mot en galning ( Yaphet Kotto) som tänker förstöra livet i USA genom att bombardera medborgarna med gratis knark. Jane Seymour spelar Bondbruden.

Sean Connery nobbade den då astronomiska summan 5,5 miljoner dollar för att åter spela agent 007. Filmbolaget ville då ha en amerikan som Robert Redford, Paul Newman eller Burt Reynolds i rollen.

Men producenten Albert R Broccoli (1909–1996) insisterade på att det skulle vara en engelsman. (Live and let die, 1973)

TV 3

21.00

Åskhjärta

En FBI-polis med indianförfäder skickas till ett reservat för att lösa ett mordfall. Där blir han indragen i en djupgående konflikt, och måste ta ställning för eller emot sina rötter. Med (Thunderheart, 1992)

TV 1000

Cinema

19.00

Den sista föreställningen

Peter Bogdanovichs suveräna skildring om livet i en småstadshåla i Texas. Efter Larry McMurtrys roman. Med Jeff Bridges och Cybill Shepherd. (The Last picture show, 1971)

TV 1000

10.00