TV
Foto: SVENSKA FILMINSTITUTET
Toshiro Mifune som den ledande galne samurajen.

De sju samurajerna

SVT:s serie med fem filmer av Akira Kurosawa (1910–1998) inleds med hans allra mest kända film.

Historien utspelas i 1600-talets Japan.

En liten by besöks varje år av ett gäng banditer som skövlar och terroriserar invånarna. Trötta på att utnyttjas, vänder de sig till sist till ett gäng lite luggslitna samurajer och ber om hjälp. När rövarbandet återvänder till byn nästa år, möts de alltså av en överraskning. Fast fortfarande är det ju så att rövarna är cirka 40 personer, medan samurajerna bara är sju till antalet?

Kurosawas film är spännande och våldsam, men samtidigt också vacker och poetisk. När man ser ”De sju samurajerna” förstår man verkligen varför så många andra regissörer genom åren, med mer eller mindre lyckat resultat, har inspirerats av, lånat från eller stulit rakt av från den japanske mästerregissören.

Den här filmen har för övrigt spelats in på nytt i flera olika versioner och i helt andra miljöer, mest känd är västernfilmen ”7 vågade livet” (1960). Toshiro Mifune (1920–1997) som spelar ledaren för samurajerna var Kurosawas favoritskådespelare, han var med i väldigt många av hans filmer.

(Shichinin no samurai, 1954.)

SVT 2

21.15

Hilary och Jackie

En stark och gripande historia, med verklighetsbakgrund, om konsertviolinisten Jacqueline Du Pré ( Emily Watson) och hennes nästan lika begåvade syster Hilary ( Rachel Griffiths). De är både bästisar och rivaler, både inom musiken och kärleken? (Hilary and Jackie, 1998)

Canal +

18.00

Pale rider

En västern av och med Clint Eastwood. Då var det hans första film i genren på nio år. Ett litet guldgrävarläger hotas av en brutal landägare. En liten flicka ber om ett mirakel som ska rädda dem och en dag kommer han – Pale rider, främlingen, en präst, som ska rädda dem undan bovarna. Bra skådisar: Chris Penn, Michael Moriarty och Carrie Snoddgress. På sätt och vis var detta en dogmafilm innan uttrycket fanns; ”Clintan” filmade nästan alla scener med befintligt ljus vilket gör att många scener blivit väl mörka. (1985)

Kanal 5

22.45

Den oändliga historien

Påkostad och fantasifull filmversion av Michael Endes barnbok, om den lille grabben Bastian som reser i böckernas värld. Bra och fantasifulla effekter. (Die unendliche Geschichte, 1984.)

Mitt andra jag

En ojämn komedi som Steve Martin, med sitt kroppsspråk, ibland lyfter till sanslöst roliga nivåer. Han spelar advokaten som får en kvinnas ( Lily Tomlin) själ bosatt i halva sin kropp... (All of me, 1984)

ZTV

21.00

ARTIKELN HANDLAR OM