Foto: AP
Tim Robbins spelar en bankman som döms till livstids fängelse och hamnar bland kriminella och otäcka bjässar. Han lyckas bli kompis med Red (Morgan Freeman) som visar honom hur de ”sociala koderna” fungerar innanför murarna.
TV

Nyckeln till frihet

En av de mest lyckade Stephen King-filmerna.

Det verkar nästan som att de få Stephen King-historier som inte skrämmer slag på folk är mest lämpade att filma. Förlagan till ”Nyckeln till frihet” är hämtad ur samma novellsamling som innehöll ”Stand by me”, där man också gjorde en film som var mycket trogen boken.

Här spelar Tim Robbins banktjänstemannen Andy Dufresne som 1946, mot sitt nekande, döms till livstids fängelse för mordet på hustrun och hennes älskare. Första tiden i Shawshank-fängelset blir rena mardrömmen. Han utsätts för pennalism av vakterna och sexuella övergrepp av medfångarna.

Men vänskapen med fängelsets ”fixare” Red ( Morgan Freeman) ger honom viss respekt.

Och när fängelsets direktör ( Bob Gunton) och sadistiske fångvaktarchef ( Clancy Brown) börjar dra nytta av Dufresnes ekonomiska kunskaper, får även de andra fångarna del av förmånerna.

Men vem utnyttjar egentligen vem? Ett tjugotal år går och frågan är: kommer Dufresne någonsin att kunna/få lämna det rymningssäkra fängelset?

Trots ett makligt tempo stegras skickligt spänningen fram mot det överraskande slutet. Skådespelarensemblen är lysande, fängelset (ett nedlagt sådant i Ohio) är i sig fascinerande och betyget dras egentligen bara ned av ett påklistrat extra Hollywood-slut.

Kultfakta: Regissören Frank Darabont har verkligen skapat sig en egen speciell plats i filmhistorien.

Båda hans två filmer, den andra är ”Den gröna milen”, är fängelsehistorier som bygger på Stephen King-böcker. (The Shawshank redemption, 1994)

TV 4

21.00

Joy Luck Club

En suverän filmversion av Amy Tans gripande bestseller. Skickligt vävs historierna om åtta kvinnoöden samman: fyra som överlevde i Kina mot alla odds, fyra som är deras döttrar, uppvuxna i dagens USA, med allt vad det innebär av kulturkrockar. En riktig snyftare, så ha näsdukarna framme. Kultfakta: Amy Tan gör en cameo-roll, hon är med i filmens första partyscen. (The Joy Luck Club, 1993)

TV 1000 Cinema

21.00

Dogma

Kevin Smiths härligt bisarra komedi, mycket omstridd i USA, om katolska kyrkan. Matt Damon och Ben Affleck spelar två änglar som har sparkats ut från himlen. Regissören vänder skickligt upp och ned på katolska kyrkans värderingar om vad som är rätt och fel. Några scener skulle ha platsat i Killing-gängets produktioner, andra i en Åsa-Nisse-film. Har även många kul skämt om sex, politik och nutida populärkultur. Och lysande skådisar: Linda Fiorentino, Salma Hayek, Alan Rickman och Chris Rock. (1999)

TV 1000 Cinema

18.40

One night stand

Wesley Snipes som en reklamfilmsregissör vars liv blir kaotiskt när han bedrar sin fru med en annan kvinna Både gripande och trovärdig, gjord av ”Farväl Las Vegas”-regissören Mike Figgis, som ofta lockar fram det allra bästa ur sina skådespelare. (1997)

TV 1000

22.00