Foto: COLUMBIA TRISTAR
En klockren och humoristisk skildring av hur livet bakom kulisserna i rockbranschen kan vara.
TV

Still crazy

Helena Bergström har en liten men viktig biroll, i den här underhållande brittiska komedin som utspelas i rockbranschen.

Det handlar om Strange Fruit, en rockgrupp som splittrades 1977, i samband med en rockfestival. Alla medlemmar hade fått nog av egotripper, svart- och avundsjuka, falskhet, droger och alkohol.

– Gud tröttnade på 1970-talets överdrifter, därför skapade han Sex Pistols, säger en av rollfigurerna i ”Still crazy”.

Jo, det är förstås lätt att driva med och skratta åt den tidens självgoda rockstjärnor. Åt den bombastiska musiken, frisyrerna, kläderna, effekterna.

Men ”Still crazy” är inte lika vansinnig som kultstämplade hårdrocksparodin ”This is Spinal Tap” (1984), utan snarare besläktad med Alan Parkers ”The Commitments” (1991); manusförfattarna Dick Clement och Ian La Frenais skrev för övrigt även den filmen.

Filmen skildrar hur Strange Fruit återförenas i samband med 20-årsjubileet för den rockfestival där den splittrades. Efter lite trassel samlas alla för att repetera och för att mjukstarta via en klubbturné i Holland.

Det är en mycket träffsäker och rolig skildring av livet bakom kulisserna i rockbranschen. Av jargongen och av de ständiga practical jokes som medlemmarna utsätter varandra för. Dessutom är musiken – av Mick Jones från Foreigner och Chris Difford från Squeeze – precis lagom halvdålig.

Lite allvar, till exempel om vilket pris idolskapet har, men framför allt är det en rolig film, med många bra skådespelare; Stephen Rea, Billy Connolly, Jimmy Nail, Timothy Spall, Juliet Aubrey, Bill Nighy som sångaren som är livrädd för att återfalla i sitt drog och alkoholmissbruk och Helena Bergström som hans bitchiga svenska fru. (1998)

TV 1000

20.00

EDtv

Det är aldrig kul att komma tvåa.

Filmen kom knappt ett år efter ”Truman show”, Peter Weirs geniala mediasatir, så en jämförelse var oundviklig.

”EDtv” ligger närmare verkligheten, skildrar hur en man ( Matthew McConaughey) blir stjärna i en direktsänd dokusåpa dygnet runt. Så småningom revolterar han, för att få sin frihet, sitt liv, tillbaka.

Många kända namn – Woody Harrelson, Jenna Elfman, Elizabeth Hurley, Ellen DeGeneres, Dennis Hopper – men mediakritiken är ganska förutsägbar och slutet lite väl gulligt. (1999)

Canal + Gul

21.05

Familjen Björck

En halvrolig svensk komedi – som bygger på en radioserie!

Radioserien ”Familjen Björck” av Alice Svensk (1893–1971) sändes i svensk radio 1936–1943. Sammanlagt blev det ett hundratal sketcher, med Olof (1875–1956) och Frida Winnerstrand (1881–1943) som ingenjör Gösta Björck och hans hustru Karin.

Den komiska poängen var att han var en riktig hustyrann, som styrde och ställde med familjens medlemmar, släktingar och vänner.

Filmen är i samma stil, ett antal sketcher, löst sammanknutna av att familjen får besök i samband med en vårmiddag.

Och med samma huvudrollsinnehavare, förstås. Paret Winnerstrands effektiva samspel rädda många av sketcherna. (1940)

SVT 1

14.25

Den enda rätta

Mycket rolig kärlekskomedi av Susanne Bier, danskan som här i Sverige är mer känd för ”Livet är en schlager”. Sågs av en nästan miljon på bio i Danmark. Bland allvar och humor, barnlöshet och otrohet. (Den eneste ene, 1999)

Canal +

17.50

Bittert socker

Kubanskt drama om en ung kommunist, Gustavo ( René Lavan), som stenhårt stöder Fidel Castro. Men folk i hans omgivning har andra åsikter, många drömmer om Miami, och till sist börjar Gustavo själv att tvivla ... (Azúcar amarga, 1996)

TV 1000

10.00