Foto: UNIVERSAL PICTURES
Samma gäng som i ”En fisk som heter Wanda”: Michael Palin, Kevin Kline, John Cleese och Jamie Lee Curtis är alla involverade i ett nedläggningshotat zoo som ägs av Vince McCain (Kevin Kline). ”Otäcka djur” är en rolig film full av mycket vulgära, subtila och gubbsjuka skämt.
TV

Otäcka odjur

En klyscha inom idrottsvärlden är att aldrig ändra på vinnande lag.

John Cleese använde här metoden i filmbranschen och samlade ihop stjärnorna från ”En fisk som heter Wanda” (1988) – Oscarsvinnaren Kevin Kline, Jamie Lee Curtis, Monty Python-kompisen Michael Palin och så sig själv, förstås – för en ny komedi.

Det är svårt att följa upp ett sådant komiskt mästerverk.

Och ”Otäcka odjur” föregicks av dåligt förhandsrykte. Två regissörer jobbade med filmen, i sista stund kallades skådisarna tillbaka för kompletterande tagningar.

Men det är inget fel att vara ambitiös. Och filmen visade sig inte bara vara bättre än sitt rykte, utan faktiskt riktigt rolig.

Alltihop utspelas på ett nedläggningshotat zoo. Det ägs av en stenrik mediamogul och drivs av hans son (Kevin Kline i båda rollerna).

John Cleese är den förre chefen som nu tillsammans med personalen tar upp striden mot den nya chefens planer på att kommersialisera den zoologiska trädgården, mot att sälja prylar, mot att locka med våld.

Jamie Lee Curtis är filmens femme fatale som dras till Cleese då hon – på grund av ett missförstånd – tror att han är ett riktigt vilddjur i sängen.

Alla tre prickar in sina repliker perfekt, det är bara Michael Palin som faller lite utanför ramen, i en rätt trist roll som spindelälskande djurskötare.

Filmen håller inte Wanda-klass. Lite larvigare historia, ojämnt tempo, lite väl många gubbsjuka skämt om Jamie Lees bröst.

Men som helhet är det en lyckad blandning av både mycket subtila och mycket vulgära skämt. Som en lätt samhällskritisk ”Dum & dummare”, ungefär, om man nu kan tänka sig något sådant... (Fierce creatures, 1997)

TV 3

21.00

Födelsedagen

Sisten delen i Richard Hoberts filmsvit om de sju dödssynderna.

Göran Stangertz och Camilla Lundén står i centrum när det arrangeras 50-årsfest, en tillställning fylld av överraskningar för alla inblandade. En stark avslutning på en av 1990-talets mest ambitiösa svenska filmprojekt.

Och rollistan är imponerande: Sven Lindberg, Mona Malm, Lena Endre, Jakob Eklund, Pernilla August och Shanti Roney. (2000)

Canal +

20.00

Äktenskapsleken

Svensk kärlekskomedi med Zarah Leander (1907–1981) och Einar Axelsson (1895–1971) som två skulptörer med trassel i äktenskapet. Karl-Gerhard (1891–1964) spelar skilsmässoadvokaten, och skrev även manus.

Det är både filmens styrka och svaghet.

Många kvicka repliker. Men han har lagt så många ”smarta” ordvitsar i alla rollfigurernas munnar, att det lite grann blir som mannekänger som går omkring och säger Karl-Gerhard-vitsar.

Med tanke på Karl-Gerhards stora produktivitet, är det förvånande hur sällan han medverkade i film.

Det här var hans enda originalmanus för film och framför kameran medverkade han endast fem gånger under åren 1913–1958. Även med Gösta Cederlund, Karin Swanström, Harry Roeck Hansen, Elsa Carlsson och Ragnar Widestedt. (1935)

SVT 1

14.40

The Talented mr Ripley

Mycket välgjord filmversion av Patricia Highsmiths deckare om Tom Ripley, bedragare, mördare och expert på att lura och imitera folk. Filmen utspelas bland rika människor i Italien och är sanslöst vacker och välspelad. Med Gwyneth Paltrow. (1999)

TV 1000

21.40