TV

Sanningens labyrint

En stark och gripande dokumentärfilm av Nitza Kakoseos, om en familjetragedi i skuggan av inbördeskriget i det sena 1970-talets Nicaragua.

Regissören är född i Sverige av grekiska föräldrar. Under många år har hon jobbat utomlands som frilansjournalist och utrikeskorrespondent, bland annat under flera år i just Nicaragua.

Filmen handlar om Sofia Montenegro, numera bosatt i Miami, och hennes jakt på sanningen om sin far. Han var en hög militär som jobbade under Nicaraguas förre diktator Anastasio Somoza.

När sandinisterna tog makten 1979 var Sofia bara en liten flicka. Familjen flydde till USA.

Men pappan hamnade i fängelse, där han blev skjuten under oklara omständigheter.

Redan då skakades familjen Montenegro av inre stridigheter. Pappans syster, Sofias faster, bröt med familjen och blev en betydelsefull person inom den sandinistiska gerillan och sedan landets administration.

Kunde hon ha förhindrat broderns död?

Jakten på sanningen om pappan och hans död, leder till en smärtsam konfrontation med fastern. Hon är i dag bitter över att revolutionen blev ett misslyckande.

Över att hon offrade sitt liv för? ingenting. Livet i dagens Nicaragua tycks i dag vara lika korrumperat som någonsin under Somoza-regimen.

Men det är inte bara fasterns berättelser som skakar om Sofia. Andra som kände pappan har också mycket att berätta. Och det är inte alltid trevliga saker. Någon kallar honom för ”Dracula i militäruniform”.

Nitza Kakoseos film är svår att skaka av sig.

Den är lite som en sorgsen ballad, om sorgen över att revolutionen så många trodde på, blev ett fiasko.

Men den inger också lite hopp, om att människor kanske kan försonas, trots alla grymheter, trots alla olika åsikter. (2000)

SVT 2

22.10

Livets musik

Gripande drama om en tolvårig grabb ( Christopher Marquette, lysande) som lider av sjukdomen Tourettes syndrom. Ska det äventyra hans drömmar om att bli jazzmusiker?

En svart jazzmusiker ( Gregory Hines) blir ett stöd för den unge grabben. Polly Draper (tv-serien ”Livet runt trettio”) som spelar pojkens mamma har även skrivit manus. Hon är själv gift med en man som har sjukdomen. (The Tic code, 1998)

SVT 1

14.30

Powder

En film som lite grann är en korsning av ”Mask”, ”Rain man” och en Stephen King-historia. Huvudpersonen Powder ( Sean Patrick Flanery), i 16–17-årsåldern, har vuxit upp i en mörk källare. Familjen har skämts för honom, för att han är albino och saknar hår och många tror han är efterbliven. I verkligheten är han inte bara överintelligent, utan har dessutom magnetiska och elektriska talanger. En socialarbetare ( Mary Steenburgen) och en lärare ( Jeff Goldblum) placerar honom på ett hem för stökiga grabbar i en landsortshåla i Texas. Han blir mobbad och utstött av kamraterna, som dock blir rejält överraskade när han börjar utnyttja sina övernaturliga krafter...

Stundtals är det rena kalkonrullen. Steenburgen har väl snart gjort en präktig och omtänksam medelålders kvinna för mycket och Goldblum flinar sig genom hela filmen.

Men samtidigt berör filmen. (1995)

SVT 1

21.30

Maktens män

Amerikanskt drama om en politisk kampanj. Kieslowski-stjärnan spelar utrikeskorrespondenten som börjar rota i en blivande guvernörs ( William Hurt) förflutna. Spännande. (The Big brass ring, 1999)

TV 1000 8.10

TV 1000

Cinema 4.20

ARTIKELN HANDLAR OM