Bland rynkkrämer och torkhuvar

forts. Pia och Jessica klipper till

1 av 2 | Foto: Mikael Gustavsen
TV

Och nu är det alltså Kicki i ”Agnes”. En inte så lite karltokig böna i lägre medelåldern som gärna klär upp sig i färgbjärta ålskinnskreationer och smetar in diverse ansiktskrämer inför alla sina dejter. Till Kickis ålder och personlighet hör också en gnagande oro. För sin egen del och för firman.

– Kicki är superrädd för rynkor och är stenhård när det gäller utseendet. Och damfriseringen är det svårt att få kunder till.

Vilket inte underlättas av att det osar bränt i salongen när Kicki och Agnes i sin pratsamma prillighet glömmer bort små tanter i torkhuvarna.

Inte så ensam trots allt

Agnes är visserligen ensamstående (hennes man har dött och hon sparar hans aska). Men det betyder inte att hon förunnas någon vilsam ensamhet. Det kryllar ständigt av folk kring henne. När hon lämnat dagens frissatanter har hon den kufiske brodern Robert ( Andreas Nilsson) att hålla ett öga på. För att inte tala om de oberäkneliga ungarna Rasmus ( Tin Carlsson) och Torsten ( Pascal Wibe) och de snälla men ganska påfrestande föräldrarna ( Hans Lindgren och Gerd Hegnell).

Och så är det gökuret – åbäket på väggen som Agnes fått som konfirmationspresent av pappa och mamma. Egentligen tycker hon att den illalåtande klockan är ful och ska bort. Men hon har ju så hjärtans svårt att göra föräldrarna ledsna. Så beslutsamheten rinner ut i sanden och gökuret fortsätter att klämta.

Riktigt komplicerat – utan att avslöja för mycket – blir det när det visar sig att väninnan Kicki dejtar med yngste sonen Rasmus mattelärare (Peter Haber). Samme lärare som Rasmus lyckas dilla i att han har barncancer(!) – bara för att slippa det knepiga matteprovet.

För att inte tala om brodern Roberts lilla livslögn. När han lyckas få en välbärgad norsk flicka på kroken inbillar han henne att han tillhör familjen Wallenberg.

Till slut – det finns någonting hos släkt och barn som mer än en gång får Agnes att gå i taket och utbrista:

– Jag står inte ut med att det pruttas överallt!

Vilket kan kopplas till ännu ett prov på Pia Johanssons härliga västerbottensdialekt innan hon och Jessica bryter upp från intervjun.

Vet du vad stringtrosa kallas däruppe?

– Nää...

– Gasaremsan.

Pelle Jacobsson