Osjälvisk bragd eller svindleri?

Slumpens hjälte

TV

Rolig och vass film om hur hjältar byggs upp i massmedia.

De hjältar som passar in i bilden, vill säga.

Ett stort passagerarplan störtar nära en amerikansk storstad. En anonym hjälte räddar en massa människor från att dö, men försvinner innan någon hinner tacka eller identifiera honom.

Vem är han?

Tv-journalisten Geena Davis forskar i fallet när krigsveteranen Andy Garcia dras fram från sitt uteliggarliv. Han är den perfekte hjälten för tv-kamerorna -– men är det verkligen han som ska ha äran? Osympatiske småfifflaren Dustin Hoffman kan väl inte vara den som utfört den osjälviska bragden?

Om människors goda och dåliga sidor och människors lust att bli bedragna. Mycket bra skådespeleri och en god historia. Men något fattas för att göra den till ett mästerverk.

Kanske hade regissören Stephen Frears, som gjort utmärkta engelska filmer som ”The Snapper” och ”Prick up your ears” svårt för det största Hollywood-maskineriet. (Accidental hero, 1992)

Kanal 5 21.00

Yojimbo – Livvakten

Svartvit klassiker av Akira Kurosawa. Den store Toshiro Mifune spelar samuraj, en sorts legosoldat som hyr ut sina tjänster och två konkurrerande grupper i en by. Och sedan spelar ut dom mot varandra.

Den som kan sina spagettivästern känner igen handlingen. ”Yojimbo” blev till ”För en handfull dollar” med Clint Eastwood som blev till gangsterfilmen ”Last man standing” med Bruce Willis för några år sedan.

Bygger spänning med små medel och plötsliga utbrott av våld. Men filmen har också en hel del humor av den kärvare sorten.

Ingår i SVT:s utmärkta serie med filmer av japanske mästaren Kurosawa, som dog för några år sedan.

Fler sådana samlingar av filmhistorien är varmt välkomna. (Yojimbo, 1961)

SVT 1 23.20

Förrådd

Costa-Gavras har regisserat det här dramat om FBI-agenten Debra Winger som infiltrerar högerextremister i USA. När en kontroversiell radiopratare i Chicago mördas blir lantbrukaren Tom Berenger en av de misstänkta. Polisen lever dubbelliv och spanar och får svårt att välja var hon har sin lojalitet. (Betrayed, 1988)

TV 3 0.20

Mitt liv i rosa

Unge gossen Ludovic vill ha klänningar och plysch och drömmer om att gifta sig med grannpojken. Börjar som fniss och huvudskakningar hos de anhöriga men blir snart allvar. (Ma vie en rose, 1997)

TV 1000 18.00