Omöjligt uppdrag

På främmande mark

TV

En spännande thriller som utspelar sig under andra världskriget. George Peppard leder styrkan som får ett ”omöjligt” uppdrag, att förstöra en tysk raketbas. Huvudpersonerna hoppar fallskärm in bland tyskarna och låtsas vara forskare som varit försvunna. På så sätt ska de kunna ta sig till basen och komma åt de fruktade

V2-raketerna. Sevärda aktörer som Tom Courtenay, Jeremy Kemp, Trevor Howard och John Mills. Plus Sophia Loren, som väl fick en roll eftersom hennes man Carlo Ponti producerade filmen. På 60-talet hade man många sådana här andra världskrigsfilmer med gott om filmstjärnor i rollerna. Tom Courtenay, som spelar Robert Henshaw, är en mycket skicklig engelsk skådespelare som mest jobbat inom teatern. Han fick sitt genombrott i ”Långdistanslöparen” 1962 och var 1965 också med i ”Doktor Zjivago”. Efter ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” 1971 har han inte gjort så mycket film, men ett sevärt undantag är ”Påklädaren” mot Albert Finney 1983. (Operation crossbow, 1965)

SVT 1 23.10

Mannen med den gyllene pistolen

Dessvärre inte en av de bästa Bondfilmerna.

Och ändå har den två svenska Bondbrudar, Britt Ekland som hjältens medhjälpare Mary Goodnight, och Maud Adams som älskarinna till skurken Scaramanga.

Roger Moore är 007 i en rätt ointressant historia där han jagar en yrkesmördare som gömmer sig utanför Hongkong. Men innan han hittar dit hinner Bond resa mycket.

Det handlar om mord med särskilda kulor, men också en konspiration mot hela världen, förstås.

Christopher Lee har titelrollen som bov, en rutinerad skräckskådis som gör vad han kan av en roll som mest liknar en karikatyr.

En ganska håglös Bondfilm där det är trickeffekterna och i synnerhet häftiga stuntgrejer med bil som man minns.

Detta var den nionde Bondfilmen, den andra för Roger Moore. (The Man with the golden gun, 1974)

TV 3 21.00

Under belägring

Skurkar tar över ett kärnvapenstyckat krigsfartyg. Men Steven Seagal är kock ombord, och han tar tillbaka det.

Välgjord action, men Seagal är trist. Fast det här är hans mest lyckade film.

Skicklige kroppsbyggaren och asiatiske kampsportmannen Seagal filmdebuterade med ”Nico”.

Han blev tidigt intresserad av träning och flyttade som 20-åring till Japan 1971 där han arbetade med att utveckla sig i

olika kampsporter.

1982 öppnade han en klubb i Los Angeles och hade bland sina elever bland andra Sean Connery och mäktige agenten Mike Ovitz.

”Under belägring” är regisserad av Andrew Davis. Denne har senare gjort ”Jagad” med Harrison Ford och ”Ett perfekt mord” med Michael Douglas. Med Tommy Lee

Jones. (Under siege, 1992)

Kanal 5 22.00

Unlucky monkey

Annorlunda japansk gangsterfilm som blandar action med psykologiskt drama, våld och brott. Om en kupp som går fel och en brottslings sätt att hantera känslorna efteråt. (Anrakki monki, 1998)

Canal + 3.45