Brutala torpeder och mord

Fargo

TV

Svart komedi om kidnappningsdrama som inte går enligt planerna. En av bröderna Coens bästa filmer, med skickliga Frances McDormand som höggravid polis och Peter Stormare/Steve Buscemi som brutala torpeder. Här finns några otäcka mord.

Och den alltid utmärkte William H Macy som bilförsäljaren Jerry Lundegaard som sätter igång det hela. Utspelas i vintriga svenskbygder i norra USA och många personer säger ”jaaa” med en viss svenskbottnad melodi. McDormand fick en Oscar. Hon är också gift med Joel Coen. Bröderna skriver, producerar, regisserar och klipper sina filmer tillsammans.

Före ”Fargo” gjorde de ”Blood simple”, ”Arizona junior”, ”Millers crossing”, ”Barton Fink” och ”Strebern”. De senaste åren har de gjort ”Big Lebowski” och ”O brother, where art thou?”.

Senare i år kommer något som heter ”The Barber project”, åter med Frances McDormand i rollistan, samt James Gandolfini från

”Sopranos”. Bröderna Coen är från Minneapolis, Minnesota, så ”Fargo” utspelas i deras hemtrakter. (1996)

TV 4 21.00

Minnie & Moskowitz

En av John Cassavetes mest lättsamma filmer, en kärlekshistoria om en museichef och en parkeringsvakt som inleder ett förhållande. Gena Rowlands har kvinnliga huvudrollen, Seymour Cassel (Dick Tracy) den manliga.

Skådespelarna och tonen gör filmen sevärd. Med humor och värme skildras två udda personer som försöker hitta ett sätt att nå varandra. Trots allt.

John Cassavetes (1929–1989) var en av de mest sevärda amerikanska skådespelarna, och en stilbildande regissör. Han hade roller i filmer som ”12 fördömda män”, ”Rosemarys baby” och ”Stormen”.

Inkomsterna från skådespeleriet använde han för att göra egna personligare filmer som ”Skuggor på Manhattan”, ”Äkta män”, ”En kvinna under påverkan”, ”Gloria” och ”Kärleksströmmar”.

Många av dem just med hustrun

Gena Rowlands i huvudrollen. Deras son Nick Cassavetes har gått i faderns fotspår som regissör och gjorde häromåret ”She's so lovely” med Sean Penn, Robin Wright och John Travolta efter ett manus av pappa John. 1959 regisserade John Cassavetes också ett avsnitt av ”Bröderna Cartwright”.

Seymour Cassel var också med i många av John Cassavetes filmer, men han var också mycket rolig i ”Bäddat för trubbel” av Barry Levinson. (1971)

TV 3 3.00

One true thing

Renée Zellweger spelar journalisten som besöker sin sjuka mamma (Meryl Streep) och disträe pappa (William Hurt) och lär sig nya saker om sig själv och sina föräldrar. Streep Oscarnominerades för rollen. Med Tom Everett Scott, David Byron, Nicky Katt, James Eckhouse, Patrick Breen, Stephen Peabody och Gerrit Graham. (1998)

Canal +Gul 21.30

54

Om diskoteket Studio 54 och några personer som jobbar där. Ryan Phillippe är förortsgrabben med storstadsdrömmar. Mike Myers är bra som ägaren. Salma Hayek är garderobsflicka. (1998)

TV 1000 22.00