Det hänger på Cruise

Mission: Impossible

TV

Påkostad actionfilm efter tv-serien, som hette ”På farligt uppdrag” på svenska. Det handlar om hemliga agenter och precis som då får de sina uppdrag via ett band som sedan förstör sig självt. Och det fräcka musiktemat dundrar in i bakgrunden med jämna mellanrum, i ett nytt suggestivt arrangemang av U 2:s rytmsektion.

Å andra sidan är filmen inte mycket mer än just en TV-deckare. Trots att flera av Hollywoods mest välavlönade manusförfattare varit inblandade, har de inte lyckats få ihop en vettig intrig. Det är lite datadisketter, spioner, alla-lurar-alla och det är till sist så rörigt och ologiskt att ingen bryr sig.

Tom Cruise agerar mer nollställt än vanligt och Emmanuelle Béarts roll verkar nedklippt. Det byggs inte upp någon som helst erotisk kemi mellan dem.

Det filmen har, är en stor budget, internationella miljöer (Prag, Washington, London, tågtunneln mellan England och Frankrike) och en hantverksskicklig regissör (Brian De Palma) som skapat två ”snackisar”, två scener folk kommer att prata om: Först ett finurligt inbrott i CIA:s högkvarter. Det är suveränt filmat och klippt. Sedan finalen, en spektakulär helikopter- och tågjakt.

Mellan dessa scener, är ”Mission: Impossible” en överraskande tråkig film.

Även uppföljaren, som regisserades av John Woo, satsade allt på action och fyrverkerier och inget på handlingen. Som var fyndigare i den gamla tv-serien. (1996)

Kanal 5 21.00

Munkbrogreven

Ingrid Bergman filmdebuterade i den här komedin om pilsner- och kaffelivet i Gamla stan. Edvin Adolphson regisserade sig själv och bland andra Julia Caesar, Sigurd Wallén och Tollie Zellman.

Från början en teaterpjäs, men Edvin Adolphson gjorde sitt bästa för att få med miljöer från gränderna. I det som var en fattig del av Stockholm på den tiden. Filmen är dock mestadels inspelad i studio i Filmstaden, Råsunda. Weyler Hildebrand spelar en detektiv på jakt efter den farlige förbrytaren Diamant-Lasse. Det blir många missförstånd innan allt kan klaras upp och rätt par får varandra.

Ingrid Bergman gick som elev på Dramaten och arbetade som statist där när Edvin Adolphson lade märke till henne.

Och några år senare var hon internationell filmstjärna. (1934)

SVT 1 14.40

Herre på täppan

David Niven och Marlon Brando som svindlare i solen, en film som senare gjordes som ”Rivierans guldgossar”. Huvudpersonerna är bra och färgmiljöerna vackra, men manuset är bättre och kvickare i den senare filmen. Med Shirley Jones, Dody Goodman, Aram Stephan, Parley Baer och Marie Winsor. (Bedtime story, 1964)

ZTV 21.00

Serpico

Verklighetsbaserad thriller där Al Pacino spelar förklädd spanare i New York. Han kommer på korruption och mutor bland sina poliskolleger och får kämpa ett ensamt krig i kåren. (1973)

TV 1000 17.50