Gangster vill leva hederligt

The Hit

TV

En blandning av thriller och svart komedi, som gjordes av Stephen Frears innan han blev känd för filmer som ”Farligt begär” och ”The Snapper”.

Filmen börjar i det tidiga 1970-talets London. Willie Parker, en gangster (Terence Stamp) som nu vill leva ett hederligt liv, tjallar på några i maffian. På väg till fängelset sjunger de ”We’ll meet again”. Tio år senare, i Spanien, där för övrigt största delen av filmen utspelas, är det dags för hämnd.

John Hurt och Tim Roth är de två yrkesmördare som ska släcka hans liv för gott.

Men när de i Madrid stöter på en annan brottsling och får hans älskarinna (Laura Del Sol) på halsen, blir allt mycket mer komplicerat?

En udda historia med humor och mycket skickliga skådespelare i huvudrollerna.

Filmen var debut framför kameran för då blott 23-årige Tim Roth.

Det stämningsfulla musiktemat är gjort av Eric Clapton, med viss hjälp av förre Pink Floyd-medlemmen Roger Waters. (1984)

SVT 1

0.20

Ghost

En romantisk komedi som blev Demi Moores stora genombrott.

En stor publiksuccé och många andra värderar säkert filmen högre än jag, som tycker att det övernaturliga i historien blir för larvigt.

Patrick Swayze spelar Demi Moores pojkvän. Han mördas på öppen gata. Som spöke (!) får han sedan veta att flickvännen svävar i livsfara, men enda sättet att kommunicera med henne är via ett medium, spelat av Whoopi Goldberg (Oscarsvinnare för rollen!).

OK, hon är rätt kul ibland, Demi Moore är söt, charmig och trovärdig och filmen har några rätt gosiga och småroliga scener.

Men som helhet blir alltihop rätt fånigt. Och gamla ”Dirty dancing”-stjärnan är ingen mångsidig skådis; han har i stort sett samma ansiktsuttryck hela tiden, oavsett om han spelar levande eller spöke? (1990)

Kanal 5 21.00

Twister

Oscarsvinnaren Helen Hunt och Bill Paxton jagar tornador i den amerikanska mellanvästern. Annars är intrigen dum, på gränsen till idiotisk, men specialeffekterna är onekligen imponerande. Som när till exempel levande kossor kommer flygande genom luften ?

Med Philip Seymour Hoffman i en tidig biroll.

Kultfakta: Ljudet från alla tornador är en kamels råmande spelat i slow motion ? (1996)

ZTV 21.00

Still crazy

Träffsäker och rolig brittisk komedi om ett rockband från 1970-talet som återförenas för en turné. Drog- och spritmissbruk, egotripper och svartsjuka, allt finns kvar från förr. Helena Bergström är bra. (1998)

TV 1000 22.00