Fantasi-vardag i Tokyos slum

Dodes´ ka-den

TV

Gripande drama från Akira Kurosawa. Det var hans första film i färg och han har verkligen försökt använda alla färger för att komponera vackra, dystra, symboliska bilder.

Utspelas i Tokoys slum där åskådaren i en väv av olika historier får möta drabbade människor. Kärleksbrist, sjukdom, alkoholism – det finns mycket elände i de här kvarteren. Men också glimtar av humor.

Fantasin blir ofta en väg bort från vardagen. Filmens titel kommer ur det ljud en sjuk pojke gör när han låtsaskör sin spårvagn på gatorna.

Ett antal episoder som så småningom leder mot ljus eller mörker.

Akira Kurosawa (1910– 1998) räknas som en av de stora och stilbildande filmregissörerna, ofta nämnd tillsammans med Ingmar Bergman och Federico Fellini. (1970)

SVT 1 21.30

Kulregn över Broadway

Ibland är Woody Allen kul. Ibland vill han vara allvarlig.

Här är han som bäst. Både och.

Broadway på 20-talet. En ung pjäsförfattare får chansen att sätta upp sitt verk. Enda haken: En gangster finansierar produktionen och kräver att hans älskarinna, en sällsynt obegåvad dansare, får en bärande roll.

Författaren slits mellan drömmen om framgång och sin stolthet. Och då har komplikationerna knappt börjat.

Intrigen tar ett överraskande

sidospår, och Woody Allen ger oss ännu en fundering kring brott och moral. Precis som i ”Små och stora brott” där en god människa drogs in i en härva som slutade med mord.

Vem bär ansvaret och vad blir konsekvenserna?

Frågan kan ställas så här: Vilket är viktigast att rädda ur ett brinnande hus? Enda kopian av Shakespeares samlade verk eller en vanlig anonym människa? Eller så här: Är det värt att döda en usel skådis för att rädda en teateruppsättning?

Woody Allen älskar att ställa de här frågorna och underhåller oss generöst medan vi funderar på svaren.

I ”Kulregn över Broadway” spelar en underbar samling skådespelare, med Dianne Wiest som firad diva, Jennifer Tilly som gapig gangsterbrud, John Cusack som den unge författaren och Chazz Palminteri som torped med förakt för finkultur.

Just de två kvinnliga rollerna är tacksamma med hysteriskt roliga scener, men också med någon sorts allvar. (Bullets over Broadway, 1994)

SVT 1 14.25

Stumt vittne

Rob Lowe i standardthriller om en flicka som inte kan prata. Farliga män är på jakt efter något viktigt, ska hon klara sig och förstå sanningen? Byggd som ”Nattens ögon”, filmad pjäs där Audrey Hepburn spelade blind. Med Catherine Mary Stewart, Larry Day, Sean Devine, Allen Altman, Jeannie Walker och Nartin Simms (Dead silent, 1999)

TV 3 21.00

Riddarfalken från Malta

Klassisk cynisk deckare efter Dashiell Hammetts hårdkokta roman, med Humphrey Bogart som Sam Spade. Coola repliker och lagom snårig intrig. (The Maltese falcon, 1941)

TCM 20.00 4.05

Jens Peterson