Skrivsugna blir ovänner

Kärlek och störtlopp

TV

Litet skoj med filmbranschen och filmgrepp i den här kvicka komedin, skriven av Hasse Ekman och Sven Björkman.

Sture Lagerwall spelar en manusförfattare som åker till Åre för att samla material. Eva Dahlbeck är journalisten som försöker hitta ett scoop, men när de blir ovänner sprider hon ut ett rykte om honom som skidåkare.

Så det blir missförstånd och förväxlingar, tacksamma motorer i filmkomedier.

Thor Modéen är rolig som grosshandlare. Sigge Fürst spelar en skidlärare. I andra roller syns bland andra Hjördis Petterson, Douglas Håge och John Botvid.

Filmen klipptes faktiskt av censuren som höjde på ögonbrynen åt andra saker då. En scen där en flicka kommer in i Sture Lagerwalls hotellrum kortades så att filmen kunde bli barntillåten.

Sture Lagerwall (1908–1964) började som komediskådespelare och charmör, men gjorde senare alla sorters roller. (1946)

SVT 1 14.30

Savannens härskare

Människoätande lejon. Exotisk miljö. Ett drama ur verkligheten. Två tuffa män som besegrar faran.

Jo, nog låter det som om ”Savannens härskare” borde vara en spännande äventyrsfilm. Men den är bara ett ”jaså”. Det finns lite som fastnar i den här historien, trots en skicklig manusförfattare (William Goldman) och en suverän fotograf (Vilmos Zsigmond). Kanske beror det på medelmåttige regissören Stephen Hopkins? Kanske på verkligheten.

”Savannens härskare” bygger på händelser från 1896 när två lejon dödade över 130 personer vid ett järnvägsbygge i Kenya. Det är en dramatisk historia, men som filmdrama är den förvånadsvärt ljummen och går från start till mål utan större överraskningar. Val Kilmer spelar brobyggets ledare, en ingenjör och militär som måste försöka hitta lejonen för att behålla sina anställda. Michael Douglas är en legend-omsusad storviltsjägare som alltid kallas in när inget annat hjälper. Kanske har Goldman tänkt sig ett radarpar av samma snitt som i hans ”Butch Cassidy och Sundance Kid” – men det blir de tyvärr inte. (The Ghost and the darkness, 1996)

TV 3 21.00

Dra åt pepparn, Charlie

Amerikansk actionkomedi om en desertör som ställer upp i en långdistanstävling för motorcyk-lar. Utspelas strax efter första världskriget, när motorcyklar var något nytt. Med David Carradine och Brenda Vaccaro. David Carradine, född 1936, hade en känd skådespelarpappa, John Carradine. (Fast Charlie, moonbeam rider, 1979)

TV 3 0.20

Stormvarning utfärdad

John Hustons thriller om en gangster (Edward G Robinson) som håller folk som gisslan på ett hotell i Florida, samtidigt som ett oväder närmar sig. Med Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Lionel Barrymore och Thomas Gomez. (Key Largo, 1948)

TCM 22.00