En kamp på liv och död

Den sista färden

TV

Ett klassiskt vildmarksäventyr av John Boorman, om hur fyra mäns forsfärd i ödemarken förvandlas till en kamp på liv och död.

Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty och Ronny Cox spelar fyra affärsmän som tänkt sig att koppla av under en trivsam kanotfärd. Men när de hamnar i bråk med två män (Bill McKinney, Herbert Coward) som bor ute i skogen, blir helgsemestern snart rena mardrömmen...

Boorman skapar redan från början en lite kuslig stämmning i filmen, med ett bisarrt musikaliskt avsnitt där en efterbliven liten grabb spelar banjo.

Fast mest kända scenen är nog en homosexuell våldtäkt. I inte mindre än ett tjugotal filmer där rollfigurerna på ett eller annat sätt nämner händelser ur ”Den sista färden”, är det oftast just den scenen man pratar om.

Värdelöst vetande I: Jon Voights son spelas av regissörens då sexårige son Charley Boorman, senare hjälten i Boormans film ”Amazonas – smaragdskogen” (1985).

Värdelöst vetande II: Författaren till boken filmen bygger på, James Dickey, har en biroll som sheriff och Ed O’Neill, från tv-serien ”Våra värsta år”, har en ännu mindre roll som polis i slutet av filmen. (Deliverance, 1972)

TV 4 23.40

Borta med vinden

En av alla tiders största filmklassiker.

Ett storslaget epos på nästan fyra timmar, även om historien i grund och botten är en tvålopera, förlagd till amerikanska inbördeskriget.

Clark Gable (1901–1960) och Vivien Leigh (1913–1967), den sistnämnda en av många Oscars-vinnare i filmen, spelar filmens kärlekspar, Rhett Butler och Scarlett O’Hara. (Gone with the wind, 1939)

TCM 22.00

Il Postino – Postiljonen

Mycket gripande drama om vänskapen mellan en brevbärare (Massimo Troisi, 1953–1994) och chilenske poeten Pablo Neruda (Philippe Noiret). Brevbäraren ber poeten om hjälp med kärleksbreven till byns vackraste kvinna (Maria Grazia Cucinotta). Troisi dog av hjärtfel blott några timmar efter att sista scenen hade spelats in.

(Il Postino, 1994)

TV 1000 Cinema 15.00