Lite mer än bara buller

The Rock

TV

Högre. Snabbare. Större explosioner.

Actionfilmen har bara en fart numera – ”mer” – och det är prisklassen på specialeffekterna som avgör framgången.

Så när ”The Rock” sätter igång ännu en biljakt nedför San Franciscos gator blir det den snabbaste, mest hoppande och kraschrika som någonsin har gjorts. De har till och med råd att slänga in en skenande spårvagn i smällarna.

”The Rock” har dock lite mer än buller. Den är visserligen producerad av paret Jerry Bruckheimer och Don Simpson (Top Gun, Days of thunder) och regisserad av förre reklamfilmaren Michael Bay (Bad boys, Armageddon).

Men här finns också många bra skådespelare som lyfter historien: Sean Connery, Ed Harris, David Morse, John Spencer, Michael Biehn och William Forsythe.

Och så Nicolas Cage, förstås, som en kemisk expert på FBI som plötsligt tvingas lämna skrivbord och labb för ett mer farofyllt arbete på fältet.

Hans oro ger hjälteglorian en mänsklig lyster. Sean Connery spelar ex-fånge på Alcatraz som ska hjälpa ett gäng kommandosoldater bryta sig in i det gamla fängelset för att stoppa ett terrorhot.

Historien håller ändå inte riktigt hela vägen, men tempot gör att det åtminstone sällan blir riktigt tråkigt.

Kultfakta: Sean Connery tvingade filmbolaget att bygga ett litet hus åt honom på ön där Alcatraz-fängelset ligger. Han hade inte lust att åka båt fram och tillbaka till San Francisco varje dag. (1996)

TV 4 21.00

Forrest Gump

Tom Hanks vann sin andra Oscar för titelrollen, en oskyldig man med låg intelligenskvot, som ändå på något sätt lyckas med allt han prövar på.

En mild och vänlig satir kring USA:s utveckling från 1950-talet till nutid, som blev en av filmhistoriens största publikframgångar.

Med Robin Wright-Penn, Gary Sinise och sensationella filmeffekter som gör att Forrest Gump dyker upp i scener med bland andra president Kennedy och John Lennon. Regi av Robert Zemeckis. (Cast away). (1994)

Canal+ Gul 17.10

Min bäste väns bröllop

Mycket underhållande romantisk komedi om kvinnan (Julia Roberts) som försöker stoppa exmakens (Dermot Mulroney) bröllop med nya kärleken (Cameron Diaz). Rupert Everett är lysande som Julia Roberts homosexuelle kompis och Burt Bacharachs klassiska melodier spelar en viktig roll i filmen. (My best friend’s wedding, 1997)

TV 3 21.00