Spänning på lastfartyg

TV

Nattpermission

Välspelad filmversion av en Broadway-pjäs om besättningen ombord på ett fartyg under andra världskriget. Strålande skådespeleri av bl a Henry Fonda, James Cagney, William Powell (i sin sista film) och Jack Lemmon. Lemmon vann en Oscar för rollen som fänrik Pulver.

Henry Fonda spelade pjäsen på Broadway i tre år och var mycket nöjd med sin prestation.

Så är det också mer en skådespelarnas film. Regissören John Ford avbröt arbetet mitt i på grund av sjukdom och filmen färdigställdes av Mervyn LeRoy samt Joshua Logan som satte upp den på teatern.

Henry Fonda spelar befälet som vill att lastfartyget ska vara mer aktivt i striderna, medan kaptenen James Cagney är en excentrisk herre. William Powell är skeppsläkaren.

Lite spänning, mycket prat och en del humor.

Henry Fonda var en av de stora amerikanska filmskådespelarna och var aktiv inom filmen från tidigt 1930-tal till sin död 1982. Både hans barn (Peter och Jane) och barnbarn (Brdiget) är framgångsrika inom filmen. ("Mister Roberts", 1955)

SVT1 0.20

BUDSKAP SPÄNNING

Alive

Ruggig sann historia om ett rugbylag från Uruguay som kraschar i Anderna. För att överleva måste de äta sina döda reskamrater. Spännande och deprimerande.

Ethan Hawke och Vincent Spano har huvudrollerna. Det är mycket diskussioner om moral, drömmar och räddning och till sist ett accepterande av det oundvikliga.

Den riktiga flygkraschen inträffade 1972. Skildringen av hur planet slår i är mycket realistiskt skildrad.

"Alive" är regisserad av Frank Marshall, som varit producent åt Steven Spielberg i många år. Han har bland annat jobbat med alla Indiana Jones-filmerna, men gjort massvis i filmbranschen.

Som regissör debuterade han med spännande och underhållande "Imse vimse spindel" och gjorde senare den sämre "Kongo". (1993)

Kanal 5 21.00

SPÄNNING BUDSKAP

Uppvaknanden

Verklighetsbaserat drama om en läkare (Robin Williams) på 60-talet som hittar en kur som väcker patienter som legat länge i koma. Robert De Niro spelar en man som somnade in i barndomen, Peter Stormare har biroll som kemist. ("Awakenings", 1991)

ZTV 21.00

BUDSKAP SPÄNNING

Stjärnornas krig - rymdimperiet slår tillbaka

Film två i serien, eller avsnitt 5 om man så vill. Förändrades lite grann till nypremiären, dock inte lika mycket som ettan. Nya bilder på snömonstret Wampa i grottan med Luke, utbyggda scener från slaget på isplaneten Hoth och nya vyer av Cloud City. Som helhet är det läckrare och häftigare. Luke lär sig vad en jedi-riddare är, och får veta mer om sin bakgrund. Leia och Han Solo känner efter. ("The empire strikes back", 1980)

Canal+ 21.45

SPÄNNING HUMOR