Ljuvt drama vid Comosjön

En månad vid sjön

TV

Ett romantiskt drama i underbart vacker italiensk 1930-talsmiljö, filmen är inspelad vid Comosjön.

Året är 1937, platsen ett elegant hotell vid sjön.

Miss Bentley (Vanessa Redgrave) är en lite äldre men fortfarande väldigt elegant och stilig kvinna. Hon blir förtjust i en några år äldre major, Wilshaw (Edward Fox).

De flirtar, det är uppenbart att det är hon som är den som verkar mest intresserad, men just som man tror att det ska bli något mellan dem, drar hon sig tillbaka, som att hon blir för blyg.

Då träder en ny kvinna in på arenan. Miss Beaumont (Uma Thurman), som jobbar åt några rika amerikaner, visar plötsligt också ett stort intresse för majoren.

Han blir stormförtjust.

Men? är det så att hon kanske bara driver med honom?

En mycket välspelad historia, om turister som visar varandra en slags artighet och värdighet som väl kanske inte riktigt finns längre.

Kultfakta I: Den unge stilige mannen spelas av Alessandro Gassman, son till Vittorio Gassman (1922–2000), i Sverige mest känd från Ettore Scola-filmen ”Vi som älskade varann så mycket” (1974).

Kultfakta II: Filmen bygger på en roman av engelsmannen H E Bates (1905–1974), som även skrev förlagan till Colin Nutley-filmen ”Under solen”. (A Month by the lake, 1995)

SVT 1 21.30

Nürnbergrättegången I–II

Amerikansk miniserie i två delar, om rättegången mot ett antal nazistiska krigsförbrytare strax efter andra världskrigets slut.

Här visas de båda avsnitten direkt efter varandra.

Lite segt och utdraget, men bra skådisar som Brian Cox (som Hermann Göring), Alec Baldwin, Max von Sydow och Michael Ironside. (Nuremberg, 2000)

Canal+ 15.05

Bara en natt

En ung amerikan (Ethan Hawke) möter en ung fransyska (Julie Delpy) på tåget och de tillbringar ett dygn i Österrikes huvudstad Wien.

En romantisk, pratig och lite gymnasial historia, men samtidigt också väldigt charmig i sin oskuldsfullhet.

För det här är kärlekshistorien där de aldrig kommer till skott.

De pratar bara om det.

De pratar för övrigt om väldigt mycket. Allt från föräldrar, döden, före detta pojk- och flickvänner, till musik och problemet med att jorden snart är överbefolkad.

Det finns en sexuell attraktion mellan dem, visst, men det blir liksom inte tillfälle för något mer än lite blickar, kramar och pussar. (Before sunrise, 1995)

SVT 1 14.20

The Talented mr Ripley

Välgjord film av Patricia Highsmiths deckare om Tom Ripley (Matt Damon), bedragare, mördare, lurendrejare. Sanslöst vacker, oväntade turer och suverän ensemble, med bland andra Gwyneth Paltrow. (1999)

TV 1000 22.00