En regissörs drömliv

TV

Akira Kurosawas drömmar

En episodfilm där den japanske mästerregissören filmat åtta av sina drömmar. Några är storslagna, andra rätt tråkiga. Martin Scorsese spelar konstnären Vincent van Gogh i ett avsnitt.

Det med snöstormen och det bland persikoblommorna har däremot minnesvärda scener.

Kurosawa är förtjust i metaforer, och filmen har rätt plakatformad symbolik.

Men det finns några väldigt vackra bilder mitt i det ibland banala filosoferandet.

Steven Spielberg hjälpte till att få filmen gjord och finansierad, eftersom Kurosawa i många år hade svårt att få stöd för sina filmer i hemlandet Japan.

Effekterna i ”Akira Kurosawas drömmar” är även de gjorda i USA, av George Lucas bolag Industrial Light and Magic, som föddes i samband med filmatiseringen av ”Stjärnornas krig”. (Yume/Akira Kurosawa’s dreams, 1990)

SVT 1 23.15

Jedins återkomst

George Lucas satte här punkt för ”Stjärnornas krig”-sagan. Den avslutande delen knyter ihop trådarna, reder ut släktbanden och ger världen de onödigt gulliga ewokerna.

I den nya versionen görs det också reklam för de kommande filmerna. I finalscenen får vi en glimt av staden Coruscant, som sedan dök upp i episod 1. Så strikt sett är det här asvnitt sex av nio tänkta.

Jämfört med versionen från 1983 finns nya varelser vid festandet i Jabbas palats, och man får se lite mer av Sarlacc, monstret i hålet som de ska slänga ner hjältarna till. (Return of the Jedi, 1983)

Canal+ 20.00

Ciderhusreglerna

Abortfrågan är central i John Irvings roman om föräldralöse Homer Wells som växer upp på barnhem i Maine. Läkaren lär honom förlossningar och vård, men Homer vill inte utföra aborter. En resa utanför kliniken på 1940-talet öppnar en ny värld, kring äppelplockning och kärlek. Lasse Hallström har gjort en varmt vemodig film med utmärkta skådespelare. (The Ciderhouse rules, 1999)

TV 1000 18.00

Tid att älska

Robert Redford och Michelle Pfeiffer spelar tv-journalister. Hon gör karriär, han ger råd och de blir kära. Céline Dion sjunger filmens tema ”Because you loved me”. Sången blev en större hit än den banala filmen.

Den bygger på sanna historien om amerikanska nyhetskvinnan Jessica Savitch som blev tv-stjärna, men gick under av droger. Här är dock handlingen helt ändrad, och historien påminner mer om ”En stjärna föds”. För i takt med att hon blir mer framgångsrik hamnar han, den äldre och berömde veteranen, i bakgrunden.

Men filmen försöker både vara en kärlekshistoria och en karriärskildring och lyckas varken med det ena eller det andra. Men skådespelarna är bra, och i biroller finns sevärda aktörer som Stockard Channing, Kate Melligan och Joe Mantegna. (Up close and personal, 1996)

TV 4 23.40