Våldsamt i Los Angeles

TV

187

Samuel L Jackson är mycket bra som lärare. Först offer för mordförsök i New York, sedan vikarie bland våldsamma gäng i Los Angeles. Han försöker hålla lärardrömmen vid liv, men våldet tränger sig på och han förändras. Av Kevin Reynolds som gjorde ”Waterworld” och Robin Hood-filmen med Kevin Costner.

Men det här är en mer jordnära och realistisk historia. 187 är polisens kod för mord.

Den börjar starkt, men har en final som hör hemma i en annan sorts film.

Samuel L Jackson är en veteran, nu 52 år gammal, som började med småroller på 1970-talet. Han fick ofta spela skurk, som i ”Ragtime” och ”En prins i New York” och var med i ”Maffiabröder”.

Han gjorde flera filmer med Spike Lee, bland andra ”Do the right thing”, ”Mo’better blues” och ”Jungle fever”.

I ”Jurassic Park” hade Samuel L Jackson en annan roll, men sitt stora genombrott hos publiken fick han som snacksalig torped i ”Pulp fiction”. På senare år har han fått visa sin mångsidighet i olika sorters filmer. Han hade titelrollen i nya versionen av ”Shaft”. Han är också Mace Windu i de nya ”Star Wars”-filmerna. (1997)

TV 4 21.00

Och rättvisa för alla

Al Pacino som engagerad advokat i rättegångsdrama av Norman Jewison. Filmen kritiserar det amerikanska rättssystemet som skyddar de med makt och pengar.

Veteranen Jack Warden spelar en domare som försöker stötta Pacinos engagemang, men också vill visa behovet av kompromisser. (And justice for all, 1979)

TV 3 3.00

Sömnlös i Seattle

Underhållande romantisk komedi med Meg Ryan, den romantiska komedins drottning på senare år. Mot Tom Hanks, som haft en imponerande rad framgångar: ”Philadelphia”, ”Forrest Gump” och ”Apollo 13”.

Här bor hon på USA:s östkust men hör i juletid ett radioprogram där en liten pojke söker en hustru till pappa, en sörjande änkling. Han är arkitekt i Seattle, väldigt långt från där Meg Ryan befinner sig.

Hon blir nyfiken, samtidigt som hon är tveksam om präktige Bill Pullman, som hon ska gifta sig med, är den rätte.

Rolig och rörande historia, som inspirerats av 50-talssnyftaren ”Allt om kärlek”. Den pratas det mycket om, liksom annan film.

Skriven och regisserad av skarpa journalisten Nora Ephron. Hon gjorde också manus till ”När Harry träffade Sally”, regisserad av Rob Reiner. Som här dyker upp som Hanks

TV 3 21.00

Little Voice

Mycket rolig och vemodig historia kring sjukligt blyg ung kvinna som bara lever ut när hon härmar stora sångerskor. Med Brenda Blethyn och Michael Caine. (1998)

TV 1000 Cinema 23.10