Hon dras till prostitution

Kungsgatan

TV

Ivar Lo-Johanssons roman är bättre än filmen. En upprörd skildring av en statarflicka som kommer till Stockholm 1943 och blir prostituerad. I dag mest intressant som tidsskildring, fast filmens farliga könssjukdom har samma roll som aids skulle haft i motsvarande film i dag.

Barbro Kollberg spelar Marta och Sture Lagerwall är hennes äls-kade Adrian. Han vill leva på landet, men hon drömmer om storstaden. Marianne Löfgren spelar den prostituerade Dolly vars lyxliv frestar Marta att också börja gå på gatan.

Under tiden kämpar Adrian som byggnadsarbetare för att vara med om att skapa det nya Stockholm.

En del scener klipptes bort av censuren före premiären på Olympia i september 1943. I en scen i filmen kan man se biografen Rigoletto, ett exempel på storstadens glitter på den tiden.

Där hålls det fortfarande galapremiärer. (1943)

SVT 1

14.40

Sammansvärjningen

En thriller med Mel Gibson och Julia Roberts kan väl inte vara dålig? Jo, dessvärre.

Mel Gibson spelar småknäpp taxichaufför som ser konspirationer överallt. En av hans vilda teorier är sann. Bovarna försöker stoppa honom, medan juristen Julia Roberts hjälper hjälten.

Både Julia Roberts och Mel Gibson gör sitt bästa, men det är en konstig historia som är mer tragisk än spännande.

För regin står Richard Donner som tidigare regisserat Mel Gibson i ”Dödligt vapen”-filmerna och ”Maverick”.

Många människor gick och nynnade på en speciell melodi när de sett filmen. Den heter ”Can’t take my eyes off of you” och gjordes från början av Frankie Valli från Four Seasons, men även Andy Williams och Lauryn Hill har haft framgångsrika versioner.

Filmen gick dåligt redan första helgen i Sverige, där den hade premiär ungefär samtidigt med USA. (Conspiracy theory, 1997)

Kanal 5 21.00

Häng dom högt

Västern med Clint Eastwood, gjord i samma stil som de tre spagettivästern som Sergio Leone gjorde och som förnyade västerngenren.

Clintan spelar Jed Cooper på väg att hängas av en lynchmobb, oskyldigt anklagad för att vara boskapstjuv. Men han klarar sig och ger sig ut för att hämnas på nio män.

Den kvinnliga huvudrollen som Rachel spelas av svenskamerikanskan Inger Stevens (1934–1970), född Stensland som flyttade till USA som 13-åring. Hon filmdebuterade 1957, och gjorde 17 filmroller innan hon dog av en överdos 1970. (Hang ’em high, 1967)

ZTV 21.00

Svarta änglar

Verklig historia från Nya Zeeland. Två tonårsflickor blir mycket nära vänner, vilket oroar omgivningen. Genombrott för Kate Winslet, regi av Peter Jackson som är aktuell med ”Sagan om ringen”. (Heavenly creatures, 1994)

TV 1000 20.00