Realistiskt om statare

TV

Bara en mor

Ett möte mellan Ivar Lo- Johanssons realistiska roman om statare och Alf Sjöbergs poetiska regi. Det gör att Fattig-Sverige ibland ser alltför tjusigt ut tyckte dåtidens kritiker, som samtidigt hyllade Eva Dahlbeck i huvudrollen som Rya-Rya.

I rollistan finns en mängd bra svenska skådespelare. Ragnar Flack spelar hennes man, och här syns Ulf Palme, Max von Sydow, Margaretha Krook, Åke Fridell och Mimi Pollak. Sif Ruud har en mindre roll som lärarinna och en 13-årig Mona Malm.

Det handlar mycket om det hårda livet som statare, men också om kärlek.

Max von Sydow är först pojkvän till Eva Dahlbeck, men skäms sedan hon badat naken.

Det tog flera år att få romanen filmad, efter många bearbetningar och olika försök med regissörer och huvudrollsinnehavare.

Alf Sjöberg (1903–1980) var en skicklig teaterregissör och filmberättare. Hans bästa filmer är ”Hets”, ”Fröken Julie” och ”Bara en mor”.

Han debuterade redan 1929, och gjorde sin sista film ”Fadern” 1969. Men han fortsatte arbeta som regissör på Dramaten. (1949)

SVT 1 14.20

Dillinger och Capone

Gangsterfilm som låtsas att John Dillinger inte dog 1934 utan tvingas att hjälpa en sjuk Al Capone med rånkupp 1940. Martin Sheen och F Murray Abraham håller intresset vid liv. Släpptes direkt på video i Sverige. F Murray Abraham fick ett stort publikt genombrott som Salieri i ”Amadeus”. Han har spelat mycket teater och är flitig i biroller på film sedan det tidiga 70-talet, till exempel i ”Alla presidentens män”. Al Capone levde 1899 – 1947 och satt i många år fängslad på Alcatraz. På film har han spelats av många, bland andra Robert De Niro, William Forsythe, Jason Robards, Tom Sizemore och Rod Steiger. (1995)

Kanal 5 2.20

Kvartetten som sprängde

Donald Sutherland, Jack Warden och Sean Penn i ett drama om några missanpassade och halvkriminella människor som jobbar på en pantbank. USA-version av italiensk komedi från 1956.

Ingen av Louis Malles bättre filmer. Har också visats som ”Lagom är bäst”. Med Wallace Shawn. (Crackers, 1984)

TV 3 0.05

Under solen

Colin Nutleys kärleksdrama bygger på en novell av H E Bates. I boken utspelas det på engelska landsbygden på 1930-talet, här är det Sverige och 20 år senare. Med Rolf Lassgård och Helena Bergström. (1998)

TV 1000 20.00