Skämt under bältet

TV
Foto: tv 1000

Dum och dummare

Titeln ljuger inte. De här två huvudpersonerna är verkligen sensationellt korkade, ända in i slutsekunderna av filmen när de ändå verkar som om de ska lyckas med någonting.

Jim Carrey och Jeff Daniels spelar två godtrogna killar som hamnar i farligheter när de ska lämna tillbaka någonting till Lauren Holly som Carreys rollfigur blivit förtjust i.

Det för dom ända från sömniga Rhode Island på USA:s östkust till snöiga Colorado.

Första filmen från bröderna Farrelly, som själva är från Rhode Island och förlagt många av sina manus dit. De har också gjort ”Kingpin”, ”Den där Mary” samt ”Mina jag & Irene”. De låg också bakom ”Outside Providence”, men den regisserade de inte.

De skojar ofta om saker under bältet, och ibland blir det lite tröttande med deras kalsonghumor. Men de är också imponerande envisa i sina skämt, som när Jeff Daniels drabbas av diarré i den här filmen.

Och någonstans verkar de också tycka om sina huvudpersoner, hur töntiga de än skildras. (1994)

SVT1 14.15

Familjen Perez

Miami är USA:s överlägset största kubanska stad. Där vimlar av både exilkubaner, politiska flyktingar och av de tusentals brottslingar (”marielitos”) som Fidel Castro ville bli av med, släppte ur fängelserna och skickade till Florida.

Filmtitelns familj är ingen riktig familj, utan den före detta politiska fången Juan (Alfred Molina) och den unga, förföriska och före detta prostituerade Dottie (Marisa Tomei) som båda heter Perez och bara låtsas vara en familj för att lättare få uppehållstillstånd. Men samtidigt som de båda kommer allt närmare varandra inte bara på låtsas, försöker Juan även hitta sin fru (Anjelica Huston) som väntat på honom i tjugo år. Men hon uppvaktas i sin tur av en trevlig polis (Chazz Palminteri). Kvinnliga regissören Mira Nair har tidigare gjort utmärkta ”Salaam Bombay!” och ”Mississippi Masala”. Lite förvånansvärt är det därför att hennes film spretar åt så många håll (gammal-kärlek-rostar-aldrig-eller..?, flyktingproblematik, kommunism vs kapitalism) utan att hon riktigt får ihop det mot slutet. (The Perez family, 1995)

SVT 1 21.30

Stjärnornas krig

Filmen som tillsammans med ”Hajen” gav storfilmerna ett nytt ansikte. Gjord som en sorts hyllning till Blixt Gordon och andra gamla rymdhjältar, men också med drag från all möjlig mytologi. Samt några rejäla lån från Kurosawas ”Den vilda flykten”.

Fick två uppföljare, och sedan ”Det mörka hotet” som utspelas tidigare.

Den här versionen, som kom på bio 1997, hade en del nya scener. Framför allt i staden Mos Eisley. Skickligt har nya varelser och byggnader lagts till, och ger ett nytt liv åt bakgrunden.

Här finns också en scen med Han Solo och datorskapad Jabba the Hutt. (Stars Wars: Episode IV – A New hope, 1977)

Canal + 14.50

The Color of money

Uppföljare till Paul Newmans ”Fifflaren” från 1961. Gjord av Martin Scorsese med Tom Cruise som den nye unge hete biljardspelaren. Mycket begåvning, och slutresultatet har blivit bra. (1986)

TV 1000 Cinema 21.00