Ovanligt spännande

TV

Natten i Varennes

Ettore Scola har regisserat detta ovanligt spännande och spirituella historiska drama om den franska kungafamiljens flyktförsök 1791 under franska revolutionen. Strålande skådespeleri av bland andra Marcello Mastroianni, Harvey Keitel och Hanna Schygulla.

De sitter i vagnen bakom Ludvig XVI och Marie Antoinette på resan. Keitel spelar amerikanske revolutionären Tom Paine, Mastroianni är Casanova och Schygulla en adelsdam från Österrike. Så det finns många olika infallsvinklar på historiens händelser.

Scola började som komisk författare, och debuterade med sitt första filmmanus redan 1954, 23 år gammal. Han var medförfattare till mängder av komedier. Som regissör debuterade han 1964. Bland hans andra bra filmer finns ”Fula, skitiga och elaka”, ”Kärlekspassionen”, ”Familjen” och ”I afton dans”. På senare år har han tyvärr gjort blekare filmer, som ”Splendor – drömmarnas hus” och ”Mario, Maria & Mario”. (La nuit de Varennes, 1982)

SVT 2 21.15

Crocodile Dundee

Även filmvärlden har sina one hit-wonders. Sådana som får en succé, och sedan blir det inte mer.

Och Paul Hogan från Australien hade en sådan fullträff med ”Crocodile Dundee”. Det kom visserligen en uppföljare, som flyttade striderna till New York, men tappade en del av charmen. Och det var egentligen samma film.

Den här komedin bygger på den gamla klassiska kulturkrocken. Kvinna från storstaden kommer till landsbygden. Hon är dessutom från USA, New York, och hans landsbygd är de vildare delarna av Australien. Men rollerna blir ombytta när han hänger på till hennes värld. Lite spänning och action blir det också. Sitt smeknamn har han fått som duktig krokodilbrottare, men här får han även slåss med farliga varelser på två ben. Och knivrånare i New York har inte mycket att sätta emot hans vapen. (1986)

TV 4 21.30

Tre tjejer

Engagerande, roligt och vemodigt om tre unga kvinnor i fiskestaden Mystic i Connecticut. Julia

Roberts spelar den karltokiga av de tre, och fick en sorts genombrott. De andra två spelas av Annabeth Gish och Lili Taylor och alla spelar bra.

Ändå kan man se att Julia Roberts har något extra, en utstrålning som kameran plockar upp.

Efter den här var hon rockmusiker i ”Satisfaction” och blivande brud i ”Bröllop av stål”, som gav henne en Oscarsnominering.

Efter det kom ”Pretty woman” och sedan dess har hon varit stjärna. Senaste åren med succéer som ”Notting Hill” och Oscar-värdiga ”Erin Brockovich”.

Jag har varit i Mystic. Det var en vanlig trevlig liten kuststad. Med Vincent D'Onofrio. (Mystic pizza, 1988)

TV 3 1.55

Hilary och Jackie

Verklighetsbaserad historia om cello-geniet Jacqueline Du Pré och hennes storasyster. Om vänskap och rivalitet, om att välja musik och ensamhet eller familjeliv. (1998)

Canal+ 22.05