Mansgrisar i orgier

TV
De här killarna går över lik för att rädda ett bröllop.

Very bad things

En film som väcker väldigt blandade känslor.

Å ena sidan har vi en giftassugen amerikansk blondin.

Å andra sidan har vi fem mansgrisar på väg till Las Vegas på svensexa.

Å ena sidan har vi en kvinna som är mer besatt av bröllopet i sig än den blivande maken och hennes planering och förberedelser inför högtiden blir därför stor komik.

Å andra sidan har vi mansgrisarnas orgie i sprit, knark, spel och horor, som åtminstone först resulterar i tämligen förutsägbara händelser.

Å ena sidan spelas blondinen av Cameron Diaz: charmig, sexig, rolig.

Å andra sidan spelas mansgrisarna av fem rätt träaktiga skådisar (Christian Slater, Jon Favreau, Daniel Stern, Leland Orser, Jeremy Piven).

Å ena sidan försvinner Cameron Diaz ur handlingen på tok för ofta.

Å andra sidan blir det rätt roligt när mansgrisarna går lite för långt i sitt firande och får ett lik på halsen. Och ett till...

Å ena sidan visar det sig att Cameron Diaz blondin har oanade talanger och då blir det riktigt roligt.

Å andra sidan blir mansgrisarnas bråk kring hur de ska ta sig ur en allt mer hopplös situation, till sist lite tjatigt. Särskilt grubblerierna som har med den judiska religionen att göra.

Å ena sidan är ”Very bad things” en film om sex mycket obehagliga människor.

Å andra sidan har det ju visat sig att folk kan bete sig hur som helst om de hamnar i besvärliga situationer.

Å ena sidan finns här en ton, i skämten kring raser, religioner och handikappade, där Peter Berg (manus/regi) inte alltid hittar den rätta tonen, på samma sätt som till exempel bröderna Farrelly gjorde i ”Den där Mary”. Skratten fastnar ibland i halsen, även när de inte ska göra det.

Å andra sidan finns det väldigt många män som skulle göra very bad things för att få gifta sig med Cameron Diaz!

Kultfakta: Adam Sandler skulle ha spelat rollen som Jeremy Piven gör. I stället gjorde han ”The waterboy”. (1998)

Kanal 5 22.00

Ur dödlig synvinkel

En av de bästa James Bond-filmerna med Roger Moore.

Mer i stil med de allra första filmerna och Ian Flemings (1908-1964) böcker än många senare filmer. Spektakulära biljakter och Carole Bouquet är en av få Bond-brudar som fått en vettig karriär även efter att ha tumlat runt i sänghalmen med agent 007.

Sheena Easton sjunger ledmotivet. (For your eyes only, 1981.)

TV 3 21.00

Herr Hollands opus

Richard Dreyfuss är bra (Oscars-nominerad), i ett drama som annars är lite väl sentimentalt.

Han spelar en musiklärare som engagerar sig så mycket i sina elever, att han glömmer bort sin egen familj.

Med Glenne Headley, Alicia Witt och William H. Macy. (Mr. Holland´s opus, 1995.)

TV 4 23.40

I sista minuten

En klassisk Hitchcock-thriller. Cary Grant (1904-1986) spelar en reklamman som dras in i en jakt på liv och död. Polisen tror att han är en mördare, spioner tror att han är en dubbelagent. Innehåller den klassiska scenen när han jagas av ett flygplan över ett fält. (North by northwest, 1959.)

TCM 22.00

The war zone

En stark och omskakande historia om incest, men dramat har många bottnar och komplicerade rollspel. Med Ray Winstone, Tilda Swinton och ett kargt brittiskt landskap. En stilsäker regidebut för Tim Roth, skådespelaren som är mest känd för roller i ”Rob Roy”, Woody Allens ”Alla säger I love you” och framför allt, förstås, Tarantino-filmerna ”De hänsynslösa” och ”Pulp fiction”. (1999)

Canal+ Gul 3.15

En dag i september

Mycket välgjord dokumentär om tragedin vid sommar-OS i München 1972, när palestinska terrorister mördade och tog israeliska idrottsmän som gisslan. Oscars-vinnare i fjol. Regissören Kevin McDonald är bror till ”Trainspotting”-producenten Andrew. (One day in September, 1999.)

Canal+ 14.55

Hideous kinky

”Titanic”-stjärnan Kate Winslet är mycket bra som hippie i det tidiga 1970-talets Marocko. Hon söker frihet och kärlek (ihop med Saïd Taghmaoui), medan hennes två döttrar är mer vacklande till bohemlivet. Gripande och välspelat. (1998)

TV 1000 18.00

Djurfarmen

Brittisk tv-film efter George Orwells (1903-1950) klassiska roman, där djuren på en bondgård – och de kan prata med varandra –  får symbolisera ett kommunistiskt samhälle. Bra effekter och många kända skådisar har lånat ut sina röster: Kelsey Grammer, Julia Ormond, Julia Louis-Dreyfus, Pete Postlethwaite, Peter Ustinov. (Animal farm, 1999.)

Canal+ 21.45

Moonshine highway

Ett välgjort tv-drama med ”Twin Peaks”-stjärnan Kyle MacLachlan. Utspelas i 1950-talets USA, han spelar en spritsmugglare som har en kärleksaffär med hustrun (Maria del Mar) till den sheriff () som försöker sätta dit honom. (1996)

TV 3 0.10

Änglars drömliv

Trovärdig och gripande fransk skildring av ett par 20-åriga tjejer i Lille och deras jakt på kärlek, sex, jobb? kort sagt: ett liv. Élodie Bouchez och Natacha Regnier delade skådespelarpriset i Cannes för sina insatser. (La Vie rêvée des anges, 1998.)

Canal+ Gul 1.25

Alla var där

En förutsägbar high school-komedi, proppfull med utnötta klichéer från filmgenren. Med Jennifer Love Hewitt som alltid är lite lagom gulligt sexig. (Can´t hardly wait, 1998).

TV 1000 Cinema 19.00

Slowburn

Kanadensisk action, om rivaliserande maffiagäng som kämpar om makten över knarkhandeln. Med William Smith, mest känd som skurken Falconetti i klassiska tv-serien ”De fattiga och de rika”. (1989)

TV 6 21.00

Nät av terror

Hyfsad tv-thriller om en mamma som letar efter sin dotter, försvunnen efter kontakter med pedofiler på nätet. Med förra ”Charlies änglar”-stjärnan Cheryl Ladd och hennes riktiga dotter Jordan. (Every mother's worst

fear, 1998.)

Z-TV 21.00

Opium war

Kinesiskt drama om opiumsmugglingen mellan Kina och England på 1830-talet. Gjord av Jin Xie, ibland kallad ”Kinas Spielberg”, och visst, det är påkostat och snyggt gjort – men också ganska förenklat och övertydligt. (Yapian zhanzheng, 1997.)

SVT 1 0.30

Mord i Phoenix

Ray Liotta som en polis som hamnar snett i tillvaron på grund av sitt spelbegär. Med Anthony LaPaglia och Anjelica Huston. (Phoenix, 1997.)

TV 1000 Cinema 1.00

En mördare i familjen

Amerikanskt tv-drama med verklighetsbakgrund. Föräldrarna och en son blir mördade, sheriffen (Gordon Clapp, från tv-serien ”På spaning i New York”) tror att en överlevande son är den skyldige. (The Morrison murders, 1996.)

Kanal 5 2.40

Star Wars: Episod 1 - Det mörka hotet

Fjärde filmen i George Lucas rymdsaga är egentligen den första berättelsen, den som skildrar Anakin Skywalker som ung. Larvig intrig, pinsamt töntiga repliker, jobbiga nya rollfigurer som Jar Jar Binks? det här är den klart sämsta filmen i serien, trots några rätt häftiga effekter. Med Liam Neeson, Ewan McGregor och Pernilla August. (Star Wars: Episode 1 - The phantom menace, 1999.)

Canal+ Gul 19.30

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM