Slingrig kärlekshistoria

TV
Ål of me, why not take...

Ålen

En originell japansk kärlekshistoria, som vann Guldpalmen vid Cannes-festivalen 1997.

I centrum står ett par som man direkt förstår har en lång och besvärlig väg att vandra innan de kanske, kanske inte får varandra. Takuro (Koji Yakusho) är frisören som försöker dölja sitt förflutna, han har suttit i fängelse för mord på sin hustru, som bedrog honom. Hans enda anställda, Keiko (Misa Shimizu), är en självmordsbenägen vacker ung kvinna, som förföljs av en galen gangster.

På flera sätt är detta en japansk variant av ”Betty Blue - 37,2 på morgonen" (1986). Ett attraktivt kärlekspar. Färgstarka birollsfigurer. En bisarr och svart humor. Några ovanligt vågade sexscener.

Och många minnesvärda scener och bilder, få filmer känns så genomtänkta som just Shohei Imamuras film när det gäller valet av miljöer, färger, kläder, musik. Det är bara filmens titel som doftar självmål.

Takuro har visserligen en ål som husdjur, den spelar också en viktig symbolisk roll.

Men en ål för mest tankarna till den där hemska scenen i ”Blecktrumman” (1979) med ålarna i hästhuvudet. Medan ”Ålen”, egentligen, är en fräck, sexig, rolig, vacker och gripande film.

(Unagi, 1997.)

SVT 1 21.15

Födelsedagen

Sista delen i Richard Hoberts filmsvit om de sju dödssynderna.

Göran Stangertz och Camilla Lundén står i centrum när det arrangeras 50-årsfest, en tillställning fylld av överraskningar för alla inblandade.

En stark avslutning på en av 1990-talets mest ambitiösa svenska filmprojekt. Med Sven Lindberg, Mona Malm, Lena Endre, Jakob Eklund, Pernilla August och Shanti Roney. (2000)

Canal+ Gul 17.45

En på miljonen

Måns Herngrens och Hannes Holms långfilmsdebut, som inte riktigt når upp till samma nivåer som senare filmer ”Adam & Eva” och ”Det blir aldrig som man tänkt sig”.

Men det är ändå en underhållande och lite tänkvärd komedi om - arbetslöshet!

Tomas von Brömssen är banktjänstemannen som får sparken, Ulla Skoog hans hustru och Gösta Ekman den samvetslöse bankdirektören.

Med Tintin Anderzon, Jacob Ericksson, Per Fritzell, Vanna Rosenberg och förre statsministern Ingvar Carlsson och tv-profilerna Hasse Aro och John Chrispinson i cameo-roller, som sig själva. (1995)

TV 4 21.00

Den stora flykten

Spännande äventyrsfilm om allierade krigsfångar som planerar att fly från ett tyskt fångläger under andra världskriget. Många stjärnor: Steve McQueen (1930-1980), James Garner, James Coburn, Richard Attenborough och Charles Bronson. (The great escape, 1962.)

TV 3 1.45

Mörklagt mord

Spännande tv-thriller om unga kvinnor som beskyller varandra för grova brott. Flera oväntade turer i intrigen, både Charlotte Ross och Tatyana Ali i huvudrollerna är bra. (Fall into darkness, 1996.)

Kanal 5 21.00

Romy & Michele: Blondiner har roligare

Underhållande komedi om två Los Angeles-bimbos som ställer till det på återföreningsfesten i gamla skolan. Fräck, vulgär och smart humor, ett sensationellt soundtrack och Lisa Kudrow och Mira Sorvino är suveräna i huvudrollerna. (Romy and Michele´s high school reunion, 1997.)

Z-TV 21.00

Captives

Gripande brittiskt drama om ”förbjuden kärlek”. Julia Ormond (”Smillas känsla för snö”) spelar tandläkaren som får jobb på ett fängelse - och blir förälskad i en fånge, spelad av ”Pulp fiction”-stjärnan Tim Roth. (1994)

TV 4 23.15

Rosemarys sista önskan

”Terminator”-hjältinnan Linda Hamilton som en ensamstående mamma, på väg att dö i aids, i ett gripande tv-drama. Med Bruce Dern och Kate Nelligan. (A mother´s prayer, 1995.)

TV 3 5.00

Flickan från yttre rymden

En smårolig Disney-, familje- och science fiction-komedi om en rymdflicka i tonåren som tvingas bosätta sig på jorden. 17-åriga Kirsten Storms i huvudrollen är ett fynd. (Zenon: Girl of the 21st century, 1999.)

TV 3 17.05

Rädda Willy

En 12-årig grabb blir bästa vän med en späckhuggare i en nöjespark. Gulligt och välment och Jason James Richter är bra i huvudrollen, men annars mest för barn. Med Michael Madsen och Lori Petty som föräldrarna. Filmen har både fått två uppföljare och blivit tv-serien. (Free Willy, 1993.)

Kanal 5 19.15

Amazon

Mika Kaurismäkis drama om en man (Kari Väänänen) som lämnar Finland för ett mer äventyrligt liv i Amazonas regnskogar. Stämningsfullt, men lite småsegt. Med Robert Davi (tv-serien ”Profiler”) och Rae Dawn Chong. (1990)

TV 6 21.00

Downtown

Amerikansk action som utspelas i Philadelphias mest kriminella kvarter. Anthony Edwards (tv-serien ”Cityakuten”) och Forest Whitaker är poliserna som jagar bovar, lite i samma stil som Mel Gibson/Danny Glover i Dödligt vapen-filmerna, men här saknas de filmernas humor. (1990)

Kanal 5 22.45

Snake eyes

Nicolas Cage i en Brian De Palma-thriller om en korrumperad polis. En svag historia, men bra skådisar (Gary Sinise, John Heard) och en sensationellt snyggt filmad öppningsscen. (1998)

TV 1000 Cinema 23.00

Home front

En ljummen komedi med lite allvar i botten, om en försummad son (Jon Cryer) som återvänder hem från internatskolan. Pappan (Nicholas Pryor) är mitt uppe i en hektisk politisk kampanj. (Morgan Stewart´s coming home, 1987.)

SVT 1 0.30

The sweeper

C. Thomas Howell (”Liftaren”) som tuff Los Angeles-polis i en thriller som dels är en hämndhistoria, dels handlar om poliser som själva bryter mot lagen för att få bukt med brottsligheten. (1995)

Kanal 5 0.40

Krull

Ett stentrist science fiction-äventyr, trots påkostade effekter och scenografi. Med Ken Marshall och Liam Neeson, i en tidig roll. (1983)

TV 3 10.50

Dummare än dum

En korkad, smaklös och usel komedi. Pauly Shore spelar latmasken som förvandlat jobbet som jurymedlem i en mordrättegång till en slags lyxsemester. Fylld av dåliga skämt som anspelar på O. J. Simpson-rättegången. (Jury duty, 1995.)

TV 3 23.15

Jan-Olov Andersson