Så blev Bruce Willis en superstjärna

TV
- Vi måste sluta träffas på det här sättet.

Die hard

Actionfilmen som förvandlade Bruce Willis, då 33 år, till stor filmstjärna.

Många tyckte filmbolagsdirektörerna var galna som gav honom den då fantastiska summan fem miljoner dollar i gage. Han hade ju trots allt ”bara” haft framgångar i tv, med komediserien ”Par i brott”.

Men satsningen var ett lyckokast.

Willis var som klippt och skuren för rollen som John McClane, en New York-polis som av en slump befinner sig i en Los Angeles-skyskrapa när en grupp terrorister invaderar byggnaden och tar alla som finns där som gisslan.

Barfota och klädd i t-shirt, lyckas McClane smita och tar upp kampen med terroristerna...

Filmen är full av extremt välgjorda actionscener och har den suveräna Alan Rickman (”Förnuft och känsla”, ”Robin Hood: Prince of thieves”) i skurkrollen.

Kultfakta: I en kort scen i filmen säger en polis, om John McClane:

– He could be a fucking bartender for all we know.

Ett internskämt – Bruce Willis jobbade som bartender innan han blev skådespelare. (1988)

TV 4 21.00

Hurlyburly

Filmversionen av David Rabes pjäs om några mer eller mindre framgångsrika människor i filmvärldens Hollywood.

Många kända namn – Sean Penn, Kevin Spacey, Chazz Palminteri, Meg Ryan, Robin Wright-Penn – och mycket prat om knark, sprit och sex.

Spelades på Dramaten i Stockholm med Per Mattsson, Peter Andersson, Helena Bergström, Inga-Lill Andersson m fl och den versionen var faktikst bättre. (1998)

Canal+ Blå 10.00, Canal+ Gul 19.30

Ciderhusreglerna

Lasse Hallströms filmversion av John Irvings succébok.

Det handlar om Homer (Tobey Maguire), uppfostrad på ett barnhem och utbildad till läkare av föreståndaren (Michael Caine). Men Homer vill se världen och slår följe med ett ungt kärlekspar (Paul Rudd, Charlize Theron)? Medan boken ställer kvinnans rätt till fri abort i centrum, koncentrerar sig Hallström mer på kärlekshistorien.

Det är gripande och välspelat, men Maguires sömngångaraktigt monotona spelstil drar ned betyget. (The cider house rules, 1999.)

TV 1000 Cinema 21.00

Ge kärleken en chans

En upplyftande film på så sätt att den kraftfullt hävdar att det kan finnas ett kärleksliv även för den som uppnått pensionsåldern. Shirley MacLaine spelar en judisk kvinna som just blivit änka efter 37 års äktenskap. På begravningen dyker det upp en charmig italienare (Marcello Mastroianni, 1924-1996) som snabbt börjar uppvakta henne. Både roligt och gripande. (Used people, 1992.)

Canal+ 0.40

Från himmel och helvete

Spännande amerikanskt drama om ungdomar som flummar runt i Asien. En av dem åker fast för knarkbrott och hotas nu av dödsstraff. Med Vince Vaughn, Joaquin Phoenix och Anne Heche. (Return to paradise, 1998.)

TV 1000 14.00

Sommar vid Loire

En idyllisk uppväxtskildring där en fattig flicka minns en påhittig granne och mötet med välbärgade borgare i en småstad i Frankrike mellan de två världskrigen. Förre fotbollsstjärnan Eric Cantona har en biroll, som boxare. (Les enfants de Marais, 1999.)

Canal+ Gul 14.25

Taking the heat

Spännande thriller i New York-miljö. Lynn Whitfield är polisen som råkar ut för massor av oväntade saker när hon ska föra ett mordvittne (Tony Goldwyn) till domstolen. (1993)

TV 6 21.00

När livet vänder

Ett välspelat och gripande drama om tre människor i New York vars vägar korsar varandra; en bedragen och nyskild kvinna (Holly Hunter), hisskötaren (Danny DeVito) i hennes hus och en färgstark nattklubbssångerska (Queen Latifah). En originell regidebut för Richard LaGravanese, manusförfattare till ”Fisher king” och ”Broarna i Madison County”. (Living out loud, 1998.)

Canal+ 23.00

Another day in paradise

Ett sjaskigt drama om knarkare och småbrottslingar som dras in i allt mer våld. Ett yngre par (Vincent Kartheiser, Natasha Gregson Wagner) möter ett äldre par (James Woods, Melanie Griffith( som leder dem totalt i fördärvet. Gjord av ”Kids”-regissören Larry Clark. (1998)

TV 1000 Cinema 23.00

Simply irrestistible

En småcharmig kärlekskomedi i New York-miljö. Sarah Michelle Gellar (från tv-serien ”Buffy - en vampyrjägare”) spelar en restaurangägare med magiska krafter. (1999)

TV 1000 Cinema 15.00

Cutthroat island

Finländske regissören Renny Harlins (”Long kiss goodnight”, ”Cliffhanger”) piratäventyr med dåvarande hustrun Geena Davis i huvudrollen blev ett av filmhistoriens största ekonomiska fiaskon. Lite märkligt, så dålig är den inte. Bara en actionfilm med betydligt bättre slagsmåls- och actionscener än intrig. Med Matt-hew Modine. (1995)

TV 1000 17.30

Sju år i Tibet

Ett deprimerande (men väldigt vackert filmat) drama där Brad Pitt spelar en österrikisk äventyrare och nazist som blev tillfångatagen under en bergsbestigning i Himalaya 1939. Han flydde från fånglägret och blev god vän med Dalai lama. Med David Thewlis som hans bästa vän. (Seven years in Tibet, 1997.)

TV 3 21.00

Jag vet var du bor

Hyfsat spännande tv-thriller med Rosanna Arquette. Hon spelar en ensamstående mamma som tvingas skaffa skyddad identitet på grund av exmannens maffiaförbindelser. (Nowhere to hide, 1994.)

Z-TV 21.00

An unexpected life

Ett svart familjedrama, gjort för amerikansk tv, om en kvinna (Stockard Channing, mycket bra!) som har fått vårdnaden om systers båda barn. (1998)

Canal+ Gul 21.30

Snacka om deckare, alltså!

En smårolig parodi på Humphrey Bogart-filmer och andra hårdkokta deckare, med Peter Falk och Ann-Margret. (The cheap detective, 1978.)

TV 3 3.40

200 cigarettes

Bröderna Ben och Casey Affleck, Janeane Garofalo, Courtney Love, Kate Hudson, Martha Plimpton? rollistan är det enda imponerande i den här amerikanska independentfilmen om ett gäng unga människor som firar nyårsafton tillsammans 1981. Tunt manus, ojämnt skådespeleri. (1999)

TV 1000 20.00

Rid aldrig ensam

En stentrist och klichéfylld spaghetti-västern. Första filmen som Terence Hill och Bud Spencer gjorde tillsammans. (Dio perdona? Io no!, 1967.)

Kanal 5 0.20

Jan-Olov Andersson