Skickligt och vackert med Poppe

TV
Annalisa Ericsson och Nils Poppe steppar loss.

Tappa inte sugen

Ett musikaliskt lustspel i filmmiljö, med Nils Poppe (1908-2000) och Annalisa Ericson.

Detta var SF:s dyraste film 1947, mycket på grund av de höga kostnaderna för att köpa rättigheterna till förlagan, ett brittiskt lustspel av Stanley Lupino och Edward Horan. Originaltiteln är ”Lady behave”, på svenska scener har den framförts med titeln ”Behärska dig, kvinna”.

Historien är tunn, men innehåller flera storslagna shownummer.

Så här skrev Robin Hood i Stockholmstidningen:

Vi skall tydligen inte tappa sugen i Sverige när det gäller filmoperetter. Tidigare har vi aldrig lyckats, och Hollywoods resursrika skrämmande spöke har stått och hånskrattat. Men här har vi en svensk filmoperett, som lyckats. Stanley Lupinos anglosaxiska menlösheter serveras med just den spelglädje, fart, skicklighet och elegans, som måste till för att en operett skall bli njutbar. ”Tappa inte sugen” är mer än njutbar, den är bitvis mycket rolig, bitvis vacker (fotot, människorna), bitvis förvånande skicklig (de stora scenerna i filmateljén, Annalisa Ericsons och Poppes Fred Astaire-dans). Vilket land i dag skulle kunna göra något bättre i filmoperettväg? Hollywood förstås, men inte Frankrike, inte England. (1947)

SVT 1 14.30

(halvlång)

Analysera mera!

En så gott som perfekt komedi!

Robert De Niro spelar maffiabossen som drabbats av panikångest och därför i hemlighet söker upp en psykiater (Billy Crystal), som blir både förvirrad, rädd och fascinerad av sin kontakt med undre världen. Roligt och träffsäkert, som en komisk variant av tv-serien ”Sopranos”.

Med Lisa Kudrow från tv-serien ”Vänner” i sin bästa filmroll. (Analyze this, 1999.)

Canal+ Gul 21.00

Klienten

En välgjord filmversion efter John Grishams spännande deckare.

Brad Renfro spelar Mark, en 11-åring som blir vittne till en maffiaadvokats självmord. Innan mannen dör berättar han för Mark var liket efter en senator som har mördats av maffian finns. Det dröjer inte länge förrän den lilla grabben har maffian, FBI och polisen efter sig.

Han söker hjälp hos Reggie Love (Susan Sarandon), en advokat med ett förflutet som har satt djupa spår?

En bra historia, som lyfts av massor av bra skådespelare även i övriga roller:

Tommy Lee Jones, Mary-Louise Parker, William H. Macy, Will Patton och ”Cityakuten”-doktorn Anthony Edwards.

Sarandon är, som alltid, bra och då 12-årige debutanten Brad Renfro är ett fynd i huvudrollen. (The client, 1994.)

Kanal 5 21.00

Gas food lodging

Gripande och roligt drama om en servitris (Brooke Adams), hennes döttrar (Fairuza Balk, Ione Skye) och deras trassliga kärleksaffärer. Utspelas i amerikansk småstadsmiljö och bygger delvis på regissören Alison Anders eget liv. (1992)

TV 1000 14.00

Duellen

Steven Spielbergs första långfilm, gjord när han bara var 24 år. Spielberg bygger mycket raffinerat upp spänningen i den här thrillern, där Dennis Weaver (tv-serien ”McCloud”) spelar en bilförare som får en galning i en tankbil efter sig... Gjord för amerikansk tv, men det här är den längre filmversion som gjordes för övriga världen. (The duel, 1971.)

Z-TV 21.00

The gingerbread man

Succéförfattaren John Grishams enda originalmanus för Hollywood. En hyfsat spännande historia om en sydstadsadvokat som dras in i en familjetvist, stämningsfullt filmat av Robert Altman. Bra skådisar: Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Robert Downey, Jr, Famke Janssen, Daryl Hannah och Robert Duvall. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00

Vi mötas i S:t Louis

Värmande familjestämning med Judy Garland (1922-1969) och julklassikern ”Have yourself a merry little Christmas”. En snäll musikal kring världsutställningen 1903. (Meet me in St Louis, 1944.)

TCM 22.00

Skruvens vridning

Brittisk spökhistoria, om en ung guvernant som tar hand om två barn. Men hon vet inget om den förbannelse som kastar en skugga över barnens liv. Med Jodhi May och Colin Firth. (Turn of the screw, 1999.)

Canal+ 23.00

Bleeder

”Pusher”-regissören, dansken Nicolas Winding Refn, fortsätter i samma stil i uppföljaren. Refn är bra på att liksom krypa in under skinnet på folk. Men kvinnoskildringarna är ytliga och våldet överdrivet, särskilt de scener som gett filmen namnet. (1999)

TV 1000 Cinema 2.30

Hoffa

Trots Jack Nicholson i titelrollen, blir det här dramat om kontroversielle fackpampen Jimmy Hoffa i längden lite långtråkigt. Hoffa försvann spårlöst 1975, kanske mördad av maffian. Med Danny De Vito, som även regisserade. (1992)

Canal+ Gul 17.15

Blommor av stål

En kärlekskomedi om en samling kvinnor i en småstad i den amerikanska södern. Många kända skådisar: Sally Field, Julia Roberts, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Tom Skerritt, Dylan McDermott och Sam Shepard. Älskad av många kvinnor, själv tycker jag den är väl tårdrypande sentimental. Roberts Oscars-nominerades för bästa biroll. (Steel magnolias, 1989.)

TV 1000 20.00

The criminal mind

Amerikansk action om två bröder som hamnar på varsin sida av lagen; en blir maffiamedlem, den andra distriktsåklagare i Los Angeles. Trött intrig, hyfsat skådespeleri av Ben Cross, Frank Rossi och Raquel Welchs dotter Tahnee. (1996)

TV 6 21.00

Runaway bride

En romantisk komedi där en cynisk tidningsreporter blir förälskad i kvinnan han ska skriva om, hon som alltid dumpar sina män just innan bröllopet. Richard Gere och Julia Roberts skänker lite stjärnglans åt en rätt förutsägbar historia. (1999)

TV 1000 22.00

Ryans dotter

En kärlekstriangel som utspelas på Irland. Sarah Miles är kvinnan som bedrar sin man (Robert Mitchum, 1917-1997) med en ung soldat (Christopher Jones). Suveränt foto, men legendariske regissören David Lean (1909-1991), som bland annat gjorde ”Lawrence av Arabien”, fick rättvist kritik för att han här försökte förvandla en enkel historia till en episk storfilm. (Ryan´s daughter, 1970.)

TCM midnatt

Jan-Olov Andersson