Sandra räddar drömprinsen

TV
Sandra Bullock i väntan på uppvaknandet.

Medan du sov

En romantisk komedi som befäste Sandra Bullocks stjärnstatus, efter genombrottet med ”Speed”. Hon spelar Lucy, som säljer biljetter på en t-banestation i Chicago. Där dagdrömmer hon om en romans med en stilig karl (Peter Gallagher) som åker med tåget varje morgon. När drömprinsen blir nedknuffad på spåret av ligister, rusar Lucy ut ur biljettluckan och räddar livet på honom. På sjukhuset tror alla att hon är hans flickvän. Familjen blir så glad åt att sonen har en fästmö, att hon inte har hjärta att berätta sanningen.

Eftersom drömprinsen drabbats av en minneslucka, är hon snart indragen i en härva av lögner, där den enda som är misstänksam är drömprinsens brorsa (Bill Pullman). Så en dag vaknar han till liv. Men är han en drömprins? Eller är det brorsan som är det..?

Stundtals är filmen sötsliskig och lite förutsägbar. Men den har också en varm och sympatisk ton och humor.

Och den har Sandra Bullock, som är söt, utan att vara filmstjärnesnygg, och därför är det lätt att roas av hennes romantiska äventyr. (While you were sleeping, 1995)

TV3 21.00

På väg med Miss Daisy

Ett lågmält och gripande drama, som lite överraskande blev både stor publiksuccé (åtminstone i USA) och fyrfaldig Oscars-vinnare.

Bygger på en pjäs av Alfred Uhry och skildrar den 25-åriga vänskapen mellan två väldigt olika människor. Daisy Werthan (Jessica Tandy, 1909-1994) är en gammal judisk änka som inte längre kan köra bil. Hennes son (Dan Aykroyd, för ovanlighetens skull i en seriös roll) anställer då en svart chaufför (Morgan Freeman) åt henne. Hon är inledningsvis mycket misstänksam mot honom, både på grund av ålders- och rasskillnaden, men åren går och han vinner hennes förtroende. (Driving Miss Daisy, 1989)

Z-TV 21.00 /kärlek, budskap

Greven från gränden

Den gamla engelska musikalen ”Me and my girl”, den som gav världen ”Lambeth Walk”.

Här i en svensk filmversion med förtjusande radarparet Nils Poppe (1908-2000) och Annalisa Ericson.

Här är det folklighet mot överhet när kanonfotografen Tibbe från gränderna i Gamla stan, med fästmön Maja, hamnar som arvtagare vid slottet Bågeholm där grevinnan af Silfverbåge (Julia Cæsar) regerar.

Den engelska pjäsen är alltså flyttad till Stockholmsmiljö, något som dåtidens kritiker tyckte att den förlorade på. När pjäsen hade premiär i Sverige hette den först ”Min tös och jag”, sedan ”Lorden från gränden”, och en engelsk filmversion med den titeln har också gått här.

Och just nu kan man se föreställningen på Intiman i Stockholm, med Ola Forssmed, Ewa Roos, Bert-Åke Varg, Ulf Larsson, Pontus Gustafsson och Karin Bjurström på scenen.

Det är en gammaldags historia, men som tidsbild kan filmen ändå vara kul att se och de två huvdpersonerna är alltid sevärda. (1949)

SVT 1 14.35 /kärlek, humor

Svarta änglar

"Titanic"-stjärnan Kate Winslets genombrottsroll, ett svart drama med verklighetsbakgrund, om två tonårstjejer som begår ett mord i 1950-talets Nya Zeeland. För en tid sedan avslöjades att kvinnan som Winslet spelar, Juliet Hulme, under sitt vuxna liv har skrivit populära deckare, fast under pseudonym. (Heavenly creatures, 1994.)

TV 1000 Cinema 23.00 /spänning, kärlek

Örnnästet

Bästa filmen efter en roman av Alistair MacLean (1922-1987). Richard Burton (1925-1984) och Clint Eastwood leder styrkan som ska frita en amerikansk officer som hålls fången i ett slott på ett berg i Tyskland under andra världskriget. Spektakulärt och spännande. (Where eagles dare, 1969.)

TCM 23.55 /spänning, action

Whatever

Ett starkt och träffsäkert amerikanskt drama om två unga New Jersey-tjejer (Liz Weil, Chad Morgan) och deras liv tidigt på 1980-talet. Plugget och framtidsdrömmar, killar och sex, alkohol och droger. (1998)

TV 1000 Cinema 19.00 /kärlek

Love is the devil

En välgjord, men dyster, biografi om brittiska konstnären Francis Bacon (Derek Jacobi, lysande!) och hans destruktiva förhållande med en ung älskare (Daniel Craig) i 1960-talets Swinging London. (1998)

Canal+ Gul 19.30 /kärlek

Besatthet

Ett franskt-tyskt triangeldrama om en kvinna (Heike Makatsch) som älskar två män, en som är pappa till hennes väntade barn, en som träffade henne då han försöker lösa ett familjemysterium. (Obsession, 1997.)

Canal+ 20.00 /kärlek

Tre män och ett träben

En underhållande italiensk komedi om ett bröllop med förhinder. Två vänner är gifta med två systrar, en tredje vän ska gifta sig med den tredje systern. Men det är många hinder på vägen hem till männens elaka svärfar? (Tre uomini e una gamba, 1997.)

Canal+ Gul 21.00 /humor, kärlek

Ellinors bröllop

Svenskt kärleksdrama. Två vänner från tonåren återförenas när hon ska gifta sig. Han har aldrig glömt henne så nu måste han handla snabbt... Henry Meyers film är ojämn, stundtals lite ologisk, men Jonas Malmsjö och Fanny Risberg har talang för att bli riktigt stora. Med Ivan M Petersson (tv-serien ”Brottsvåg”), Ewa Fröling, Allan Svensson, Alexandra Rapaport, Melinda Kinnaman och Mikael Persbrandt. (1996)

TV 1000 Cinema 15.00 /kärlek

Just the ticket

En rätt tunn romantisk komedi i New York-miljö. Andy Garcia lever på att sälja svarta biljetter. När påven kommer till staden ska han göra sitt sista klipp och bli en respektabel man för flickvännen Andie MacDowells skull. (1999)

TV 1000 22.00 /kärlek, humor

Nadine

Ett kärleksdrama som utspelas i 1950-talets Texas, USA. Rätt tam intrig, men Jeff Bridges och, framför allt, Kim Basinger som en hårfrisörska med ett förflutet som nakenmodell och vars nuvarande äktenskap är i kris, är bra. (1987)

TV 3 1.05 /spänning, kärlek

Gridlock

Larvig tv-thriller om terrorister som misstänks ligga bakom sprängningarna av ett antal broar i New York. En thriller med ”Baywatch”-stjärnan David Hasselhoff som hjälte blir, liksom, inte riktigt trovärdig? (1996)

Kanal 5 2.15 /spänning

Jan-Olov Andersson