Nobla spekulationer

TV

Swedenhielms

Klassisk svensk komedi om en familj i upplösning. Gösta Ekman den äldre som professor Swedenhielm, Ingrid Bergman i mindre roll.

Roligt och välspelat och inte särskilt åldrat. Ska berömde pappan få Nobelpriset i fysik? Det är spekulationen, och i synnerhet hans vuxna barn hoppas på detta.

Familjen behöver pengarna. Barnen spelas av Björn Berglund, Håkan Westergren och Tutta Rolf, medan Ingrid Bergman är Astrid, fästmö till den flygintresserade Håkan Westergren.

Bygger på en pjäs av Hjalmar Bergman, med premiär på Dramaten 1925.

Pjäsen blev mycket framgångsrik och spelades även i flera andra länder. Gösta Ekman var 45 år när filmen kom, bara nio år äldre än Håkan Westergren, och Ingrid Bergman var 20.

Regisserad av Gustaf Molander, en av de flitigaste på 30- och 40-talen.

Han regidebuterade redan 1920 och gjorde bland annat ”Vi som går köksvägen”, ”Dollar”, ”Intermezzo”, ”En kvinnas ansikte” och ”Rid i natt!”. (1935)

SVT 1 14.30

Bodyguard

En populär filmstjärna, en populär sångerska, kärlek och action – det var en satsning som gick hem.

Mötet mellan Kevin Costner och Whitney Houston såg säkert lättsålt ut från början, men det är inte alltid publiken följer med i filmbolagens spekulationer. Men den här historien, som har både romantik och spänning, verkade tilltala alla.

Och så fick den ju draghjälp av musiken. Det lär vara Costner som föreslog att Whitney Houston skulle sjunga in en version av Dolly Partons ”I will always love you”, och det blev en av hennes största hits. En countrykramare som fungerar lika bra som soulballad.

Whitney Houston spelar en stor sång- och filmstjärna som känner sig hotad och får en ny livvakt. Costner, med tidigare erfarenhet av att bevaka politiker, lär känna popvärlden – och så småningom henne.

Gary Kemp, som spelar hennes engelske manager, var med i popbandet Spandau Ballet.

Manuset är skrivet av Lawrence Kasdan för många år sedan, och har varit på väg att filmas med andra stjärnor. (1992)

Kanal 5 21.00

The Commitments

Alan Parkers suveräna film om några Dublinbor från arbetarklassen som bildar ett band och spelar soul i 60-talsstil.

Okända skådespelare, men alla är starka personligheter och sångaren Andrew Strong har en fantastisk röst.

I en biroll finns en tjej som nu blivit känd på annat håll. Andrea Corr i irländska gruppen The Corrs, spelar Sharon, syster till huvudpersonen Jimmy Rabbitte sr.

Det är han som samlar ihop bandet och efter vissa struligheter blir de riktigt bra. Men efter en kort tids framgång kommer motsättningarna.

Bygger på en roman av författaren Roddy Doyle som skrev tre böcker kring samma Dublinfamilj. De andra två har också filmats, ”The Snapper” och ”The Van”. I alla tre spelas pappan av Colm Meaney. (1993)

ZTV 21.00

One true thing

Renée Zellweger spelar journalisten som besöker sin sjuka mamma (Meryl Streep) och disträe pappa (William Hurt) och lär sig nya saker om sig själv och sina föräldrar. Med Tom Everett Scott och David Byron (1998)

Canal+ Gul 17.25