Blind terror

TV

Nattens ögon

Riktig ruggig rysare där Audrey Hepburn spelar en blind kvinna som av misstag har fått ett stort parti heroin i sin närhet. En sadistisk skurk (Alan Arkin) är beredd att göra precis vad som helst för att komma över knarket.

Hennes make har, utan att han vet om det, smugglat in knark i en docka som finns någonstans i lägenheten. Och när den blinda kvinnan är ensam hemma kommer tre skurkar dit på jakt efter knarket. De lurar i henne en historia.

Hon förstår så småningom vad som är på gång och inväntar mörkret för att lura dem och rädda sitt liv.

Från början är det en pjäs, och den har filmats med flera variationer.

Jag såg den på scen på Broadway för några år sedan med Quentin Tarantino som psykopaten.

Pjäsen fick bleka recensioner, men jag tycker Tarantino klarade sig hyggligt på scen. Han är kanske inte världens störste skådespelare, men han fyllde ut kläderna som den mordiske brottslingen på jakt efter narkotika. Och det var effektfullt mörker på scen.

Precis som i filmen där Hepburns rollfigur måste använda finurlighet. (Wait until dark, 1967)

SVT 1 23.05

På driven i New York

Leonardo DiCaprio som knarkare på 60-talet. Efter självbiografisk bok av rockaren Jim Carroll, om gängbråk, förnedring och talang som slarvas bort.

1980 fick Jim Carroll-låten ”People who died”, om knarkets offer, kultrykte. Låten är med i filmen, när Carrolls eget missbruk nu beskrivs igen.

På 70-talet kom de självbiografiska böckerna. På 80-talet skivorna. Och det här är filmversionen av den mest berömda boken.

Det är 60-tal, en ung man (Leonardo DiCaprio) får en sträng katolsk uppfostran, saknar fadersgestalt, struntar i den talang som hade kunnat göra honom till basketstjärna och köper i stället en enkel biljett till undergången. Från kokain och heroin till prostitution på herrtoalett och stölder och gängbråk.

Filmen är hyfsad, men engagerar inte trots det dramatiska innehållet. Debuterande regissören Scott Kalvert har gått i för många schablonfällor och har haft svårt att hålla DiCaprios överspel i styr.

Sevärda skådisar som Juliette Lewis och Bruno Kirby har biroller. (Basketball diaries, 1995)

TV 4 23.25

2001 – ett rymdäventyr

Från grottmän till rymdålder i en enda klassisk bild. Stanley Kubricks science fiction-historia står sig hyggligt även om vissa

saker i filmen doftar mer 60-tal än millennieskifte. Ond dator skrämmer. (2001: A Space odyssey, 1968)

TCM 22.00

Spelets regler

John Travolta är en Clinton-liknande president och Emma Thompson hans hustru i den här kampanjkomedin där anklagelser om otrohet sätter igång smutskastning.

Kathy Bates gör också en mycket bra insats. (Primary colors, 1998)

TV 1000 22.00

ARTIKELN HANDLAR OM