En fängslande komedi

TV
Foto: Åke Ottosson

Vägen ut

Påhittad film som ligger nära verkligheten. Dels påminner intrigen om den verkliga historien för många år sedan när svenska fångar spelade Beckett och rymde, dels om händelserna med Lars Noréns riksteaterturné och händelserna efter det.

”Vägen ut” visades på Göteborgs filmfestival samtidigt som Noréns drama hade teaterpremiär. Filmen lyckas både vara underhållande och allvarlig. Komisk när den skildrar skådespelaren Björn Kjellmans försök att få hårt kriminellt belastade fångar att spela teater. Och övertygande i sin bild av hårdheten på fängelser.

Thomas Hanzon är obehagligt skicklig som internernas grymme ledare, Michael Nyqvist mycket bra som en av aktörerna i fångarnas pjäs, Oliver Loftéen trovärdig som en ung nykomling som bollas som en pant mellan fängelsets olika grupper. Skicklige Shanti Roney har senare bland annat setts i ”Tillsammans”.

Det är rakt igenom en välbesatt film och Peter Haber som fångvaktare och Viveka Seldahl som fängelsechef ger perfekt kropp åt den svenska byråkratins tröghet.

Det är en skruvad historia, men det känns som att de här människorna finns. ”Vägen ut” tål att nämnas i samma andetag som brittiska komedier som ”Allt eller inget” och ”Brassed off”, humor i en hård social miljö. (1999)

SVT 2 21.15

Kurt & Courtney

Dokumentär av engelsmannen Nick Broomfield som uppenbarligen inte gillar Courtney Love. Han har intervjuat en del före detta bekanta till henne och döde Nirvana-sångaren Kurt Cobain. Fascinerande, men man ska nog ta vittnesmålen med flera nypor salt. Broomfield inleder med någon sorts hypotes att hon lät mörda Cobain, men till sist får till och med han säga att det nog inte var så. Och han beklagar mycket att han inte fått tillstånd att använda någon av huvudpersonernas musik, men det är kanske inte så konstigt. Märkliga människor och miljöer får man dock se. (1998)

SVT 2 23.00

Meningen med livet

En löst sammanhållen komedi av Monty Python-gänget med några väldigt roliga sketcher och några segare transportsträckor. Det är rätt uppenbart att de inte visste vad de skulle göra en film om, men några enskildheter är minnesvärda. (Monty Python’s The Meaning of life,1983)

TV 3 1.55

Knappkriget

Charmig irländsk historia om ett krigande pojkgäng. Bygger på roman från 1912 och har filmats ett par gånger tidigare. Med Colm Meaney. (War of the buttons, 1994)

Kanal 5 18.10